Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szerintetek a "néger" szó...

Szerintetek a "néger" szó rasszista a magyar nyelvben?

Figyelt kérdés
Ha igen miért?

2021. febr. 1. 21:01
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
50%
Mondjátok azt hogy szerecsen.
2021. febr. 1. 21:59
 12/26 anonim ***** válasza:
52%

Biztos velem van a baj, de mi a probléma azzal, ha valamit úgy nevezünk, ami valóban az, és ami több száz éven keresztül is ugyan úgy hívtak?

Lassan ott tartunk, hogy az olasz főváros lakosára nem lehet mondani, hogy "római" mert azonnal lesz olyan, aki Néró rémtetteivel azonosítja.

Vagy miért tilos azt mondani, hogy zsidó? Hiszen a így nevezik önmagukat is (lásd MAZSIHISZ)

Van pl. egy ilyen csoport a facebokkon, hogy Nemzeti Cigány Összefogás.

Nem roma, nem barnabőrű, még csak nem is gangeszparti.......cigány.

És ezt önmagukról mondják minden készer nélkül.

Visszatérve a kérdésre:

Minek neveznéd Mahalia Jacksont?

Hova sorolnád Ella fitzgeraldot?

Milyen eredetű volt Louis Armstrong?

Tényleg egyik esetben sem használható a néger kifejezés?

.............. egyszerűen nem értem. :(

2021. febr. 2. 09:23
 13/26 Mansour ***** válasza:
71%
És az abszurd az egészben az, hogy pont ezzel a hisztivel erősítik meg az emberekben azt, hogy jelentősége van a bőrszín szerinti különbségeknek. Vagy talán épp ez a cél?
2021. febr. 2. 09:33
 14/26 anonim ***** válasza:

13, van jelentősége a bőrszint szerinti különbségeknek. Az úgynevezett "color blindness" is egyfajta rasszizmus.

[link]

2021. febr. 2. 11:54
 15/26 Mansour ***** válasza:
60%

Ó, nem is tudtam, hogy már idáig fejlődött a haladó gondolkodás.

Nem magának a bőrszínnek van egyébként jelentősége, hanem a kulturális, szociális és temperamentumbeli különbségeknek.

2021. febr. 2. 12:26
 16/26 anonim ***** válasza:
0%
De igen, magának a bőrszínnek is van. Ha figyelmen kívül hagyod a bőrszínt, akkor nem látod pl. az olyan összefüggéseket, hogy egy fehérnek sokkal nagyobb esélye van megkapni egy adott munkát, mint egy ugyanolyan képzettséggel rendelkező feketének, vagy hogy egy fehért sokkal kisebb eséllyel fognak rutinszerűen igazoltatni a rendőrök, mint egy színesbőrűt. Nagyon is fontos látni a bőrszínek közti különbségeket.
2021. febr. 2. 12:29
 17/26 anonim ***** válasza:
65%

#14!

Tehát a világ bármely pontján megszólít valaki (aki lehet sárga, barna, fekete, vagy rézbőrű) hogy azt mondja, hogy "te fehér ember" akkor én is kezdjek el hisztizni és egyből rasszizmusról szónokoljak?

2021. febr. 2. 12:31
 18/26 Mansour ***** válasza:

"Ha figyelmen kívül hagyod a bőrszínt, akkor nem látod pl. az olyan összefüggéseket, hogy egy fehérnek sokkal nagyobb esélye van megkapni egy adott munkát, mint egy ugyanolyan képzettséggel rendelkező feketének"

Ilyen szempontból igen. De a bőrszín csak jelzés, nem ok.

2021. febr. 2. 12:48
 19/26 anonim ***** válasza:
79%
18, ezt te fehérként könnyen mondod, mert sose tapasztaltál olyat, hogy pusztán a bőrszíned miatt negatívabban ítélnek meg az emberek, miközben a viselkedéseddel erre semmi okot nem adtál. Ez a baj azzal, amikor fehérek akarják megmondani, hogy egy színesbőrűnek mit van joga magára venni és mit nincs. Én mulatt vagyok. Teljesen más élettapasztalataid vannak, mint a hozzám hasonló embereknek.
2021. febr. 2. 12:55
 20/26 Mansour ***** válasza:
82%

"sose tapasztaltál olyat, hogy pusztán a bőrszíned miatt negatívabban ítélnek meg az emberek, miközben a viselkedéseddel erre semmi okot nem adtál."

Ez igaz, de bizonyára vannak olyan helyek a világon, ahol tapasztalhatnék ilyet.

Azt én is elítélendőnek tartom, ha pusztán a bőrszín miatt hátrányos megkülönböztetésben részesül valaki. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a bőrszínt ne lehetne ugyanolyan jelzésként értékelni, mint mondjuk az arcberendezést, a hajviseletet, a ruházatot, a beszédstílust, a viselkedést, stb. Nem lehet az embereket minden helyzetben alaposan megismerni, és csak azután kialakítani róluk egy képet vagy véleményt. Rengeteg olyan helyzet van az életben, ahol erre nincs idő és lehetőség, mégis szükség van arra, hogy egy felületes kép kialakuljon. Ilyenkor csak felületes, főként külső benyomások alapján lehet a képet kialakítani. Ezeknek egyik eleme a bőrszín is, de nem a legfontosabb eleme.

Tisztában vagyok a színesbőrűek problémáinak történelmi-társadalmi hátterével, de ha ebbe belemennénk, az nagyon messzire vezetne. Ráadásul ezt a háttér igen más Amerika, Nyugat-Európa, illetve Kelet-Európa esetében.

"Ez a baj azzal, amikor fehérek akarják megmondani, hogy egy színesbőrűnek mit van joga magára venni és mit nincs."

Én még nem hallottam ilyesmiről. Ha mégis megtörtént, sajnálatosnak tartom.

Egyébként meg nem biztos, hogy annyira más élettapasztalataink vannak. Egy munkát nagyobb eséllyel kap meg egy szép ember, mint egy csúnya, vagy egy nyíltabb ember, mint egy zárkózottabb, és az adott helyzettől függően nagyon sok olyan megkülönböztető jelleg lehet, amitől az ember önhibáján kívül hátrányba kerülhet.

2021. febr. 2. 14:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!