A "Fűre lépni tilos!" mondatban a "lépni" alany vagy tárgy?
#7 vagyok
Én miért is lettem lepontozva?
"alany. (de amúgy a szakik szerint sem túl logikus)
itt a (6) példa"
Az "ákádémikuszok" ott csúsznak el az
"El kell menni"
példában, hogy nem vették figyelembe: ez egy tárgyatlan infinitívusz. Belemagyarázzák, hogy maga az infinitívusz volna a tárgy...
Ez azért hibás megközelítés, mert léteznek evvel szemben tárggyal bővíthető infinitívuszok is! Pl:
El kell VINNI.
Az ötös egyébként megadta a jó választ. Pontosan ugyanemiatt.
Egyes infinitívuszok tárggyal bővíthetőek, ennél fogva NEM lehet tárgy az infinitívusz, pl a "lépni" sem lehet. A "lépni" bár nem bővíthető tárggyal, hacsak nem a "meglépni", de önmaga nem lehet tárgy, mert más infinitívuszok meg bővíthetőek tárggyal.
Tehát a lépni: alany a mondatban.
Ez nem összetett állítmány? Mit állítok: lépni tilos
Hova? Fűre. és általános alany van.
"Ez nem összetett állítmány? Mit állítok: lépni tilos"
Így is felfogható, és szerintem logikusabb is lenne így. Szerintem régen így is tanították.
A tilos az összetett állítmány (tiltva van = tiltott). Az alany a lépni (= lépés): "Tilos a fűre lépés"! A lépni akkor válik tárggyá, ha ezt mondom: "Megtiltották a fűre lépést".
Sokan vitatkoztak már azon is, hogy a Fűre... elé kell-e a névelő, vagy sem: "A fűre lépni tilos!", amire azzal érveltek, hogy nem általános érvényű a tiltás, hanem egy bizonyos gyepre (a "kitáblázottra") vonatkozik, nem úgy, mint az általános tiltás: "Kutyát bevinni szigorúan tilos!" Viszont az állatkertben ez lenne a helyes: "Az állatokat etetni tilos!" ahelyett, hogy: "Állatot etetni tilos!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!