Miért hagyja sok külföldön élő magyar, hogy a gyereke ne tanuljon meg magyarul?
Akik tartósan külföldön élnek, ott a gyereknek az ottani nyelv a fontosabb, a magyarra meg általában semmi szüksége sem akkor, sem az élete késöbbi szakaszában.
Magyarul beszélni maximum a családon belül, a szülökkel, testvérekkel tudna, semmi másra nem jó. Felnöttként meg végképp semmire nem tudja használni.
"Felnöttként meg végképp semmire nem tudja használni."
Vannak kivételek.
Az én lányom már itt született, itt is járt iskolába, de ha kettesben vagyunk, mindig magyarul beszélünk.
Születése után 3 évig itthon tudtam vele maradni, és amíg este a férjem haza nem jött, csak magyarul beszéltünk, aztán átváltottunk az itteni nyelvre. Soha, még véletlenül sem keverte a kettőt, csodálkoztam is rajta.
Később jogot végzett, és egy olyan nagyvállalatnál kapott remek állást, amelynek magyarországi kapcsolatai is vannak.
A sok jelentkező közül azért kapta meg az állást, mert majdnem perfekt a magyar tudása, némi akcentussal persze.
De elismerem, hogy nincs sok ilyen lehetőség, ez az a kivétel, ami erősít a szabályt.
Ritka az olyan szülő, aki tudatosan nem tanítja első perctől a gyereket, inkább menet közben alakul így. Sok nyugati országban már pár hónaposan vagy max.1 évesen bölcsibe kerül a gyerek,ott tanul meg beszélni, az otthoni pár órás magyar ellen pedig tiltakozik. A szülők egy idő után engednek a nyomásnak, és lassan idegen nyelvre vált az egész család.
Nem mindenhol van ez így, de elég gyakori.
Csak akkor tegyel fel ilyen altalanosito kerdest, ha te magad is benne vagy. Nalunk kb az egesz rokonsag Nemetorszagban el. A gyerekkel otthon ovodaig nyilvan leginkabb magyarul beszelnek, azon kezd el beszelni. Aztan jon az ovi, suli, es a gyerek azt a tudást kezdi el magába szivni, mert a nap nagy reszeben azt kell HASZNALNIA is, aktivan. A magyart aztan mar csak megerteni kezdik, az otthoni letbol, beszelni nem szeretik, nem akarjak annyira. Nekik mar Nemetorszag a hazajuk. Es itt mindenkit be is fogadnak.
Nalunk legalabbis ez a pelda. Az ide szuletett gyerekek, vagy kiskorban idehozottak ertik nagyjabol a magyart, az otthoni gyakorlas miatt, de inkabb a nemet az anyanyelvuk, es azt beszelik jol.
De ugyanez a helyzet mas orszagbol jott ismerosokkel. Romanok, ukranok. A gyerek nemet oviba jar, es csak ugy beszelik a nemetet hogy orom hallgatni. Sokak gyereke a szulei nyelvet is beszeli nagyjabol, es a gyerek tanitja sokszor a szulot, hogy mi micsoda. De a mi gyerekeink gyerekei mar nemetek lesznek, magyar felmenokkel. :)
Azokkal a magyarokkal akikkel kint talalkoztam azok magyarul beszelnek a gyerekeikhez de sok esetben a gyerek nem beszeli a nyelvet, megerti de angolul valaszol. Multkor voltam valakinel akinek a lanya tokeletesen beszel magyarul, bar ugy tudom egy kis ideig laktak Magyarorszagon is.
Erdekes hogy akik meg nem tanitjak a gyereket Magyarul ott a csaladban elofordul hogy a gyerek felnottkoraban akarna magyarul tanulni de akkor mar nehezebb.
Kedves Kérdező!
1. Minden egyes nyelv (az újításaival együtt) és annak használata egyben a gondolkodásmódra kihat. Ott például, ahol a szeretet és szerelem szóra egy és ugyanazon szót használják... az ugye szűkíti a látásmódot. Ott, ahol meg az én és te-nek létezik hím és nőnemű alakja is, az bővíti a látásmódot.
2. Érzed-e a különbséget az "állapotos" és "terhes" szavak használatában. Nem beszélve az "áldott állapotban levő" -ről.
3. Aki azt állítja, hogy bár igen könnyen tanul bármilyen nyelvet a kisgyerek még... ennek ellenére semmi értelme +egy magyar nyelven beszélni hozzá, tehát tanítani... az túlságosan elfogult a külföld nyelvei iránt. Példa erre a 3. válaszoló esete. Ami nem is annyira kivételes ma már, amióta a multik (és nem multik is) olyan országban szeretnek kihelyezni régió-ügynökséget, ahol azért nem oly gyakoriak az utcai összecsapások, ahol azért picit jobb a közbiztonság, mint más közèp-európai városokban.
4. Mit lehet azt tudni, hogy mit hoz a jövő? Hogy lesz-e vajon szüksége valaha még egy felcseperedő gyermeknek netán még egy "ingyen" kapott + nyelvre. Ki tudta azt pár éve még előre megjósolni, hogy 2020-ban világjárvány nehezíti a Föld teljes lakosságának életét?
5. Szerintem minden lehetőséget meg kell ragadni, ami adódik az életben, ami ingyen megadatott... és nem érdemes kikiàltani előre azt: -Áhhh... úgysem fogja tudni azt semmire sem használni.-
Biztos ez? Kérdezem én. Na és a pontos műfordítás? Amivel ma is elég hadilábon állunk. Meg a szinkron-tolmácsolás? Az semmi? Azt a kutya sem fizeti meg? Ebben a nagy globalizációra törekvő világban. Vagy tanuljon meg 8 milliárd ember eszperantóul? Vagy angolul?
Szerintem minden egyes nyelv tudása kincs. Mert mind másféle gondolkodás módot jelent. Az pedig tágítja a tudatot, s nem pedig szűkíti. (Ezt nálamnál okosabb emberek is vallják)
6. Egy nyelv minél bonyolultabb, minél nehezebb, annál több lehetőséget kínál. (Lásd: magyar)
Az ERŐ legyen veletek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!