Mit jelent ez a szó: serum pilgardis ?
Ezt találtam: "15 Katarzyna Jóźwik zieci i kobiety wobec wojny Rzeczą niezwykłą było nadanie pewnych ... W swoich dialogach Platon uczynił ważny krok ku sformułowaniu ... to tylko na modły pewnej starej kobiety, którą szyderczo „Serum- pilgardis” nazwał. Domyślili się mnisi, że tu o sławną Hildegardę chozi, przeto opat z Brauweiler ."
.
Ezt meg a webfordító adta ki:
"15 Katarzyna Jóźwik zieci és nők a háborúnak ellenében egy oklevél egy szokatlan Thing volt bizonyos... a párbeszédeiben a Plato csinálta a fontos lépést a kifejezésre... ez csak egy bizonyos öregebb nő divatjaiba, melyik gúnyosan szérum- pilgardisok elnevezett. A szerzetesek találgattak, az itt híres Hildegardę chozi, azért apát Brauweilerből."
.
Ebből ki lehet hámozni valamit az eredetéről, jelentéséről. Plátónál kell kereskedni. Öregedő nők széruma?! Valami ilyesmi.
Köszönöm az utánajárásod és válaszod.
Közben már rájöttem, hogy a serum = orvosság;
a pilgardis öregasszonyt jelentene?
Várom még mások válaszát is.
Köszi. Az a baj, hogy magyar szövegben csak ezt az egy találatot dobja ki. Az meg még nagyobb baj, hogy ide meg én írtam be.
:)
Amit a 3-as válaszoló beírt... Hát így lehet a netről sok tudást szerezni.
:)
Jelentem, a gugli ügyesebb, mint a webfordító, mivel "egy idős asszony imája után..."-nak fordítja az "öregebb nő divatjaiba" részt, ami kb. megfelel a magyar találatban szereplő szövegnek.
Szerintem nem lőttél mellé az öregasszonnyal. Ezt találtam:
"En otro caso, es el mismo espíritu maligno el que advierte que solamente Hildegard será capaz de expulsarlo de su poseída; dicho espíritu maligno la denomina «la vieja del alto rin» y, para burla, le modifica su nombre, llamándola scrum-pilgardis, o vieja arrugada."
A "scrum-pilgardis, o vieja arrugada" részt a gugli és a yandex is így fordítja: (gúnyolódva megváltoztatja/módosítja a nevét, és) "scrum-pilgardis"-nak, azaz "ráncos öregasszonynak" (wrinkled old woman - írja angolul:) hívja.
Ha a scrum a ráncos, gondolom, a pilgardis az öregasszony. ;)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!