Hogyan lehet elmagyarázni egy külföldinek, hogy magyarul mikor használjuk a "Jobban szeretem..." és mikor a "Jobban tetszik..." formát?
Pl.
-Jobban szeretem az almát mint a banánt.
-Jobban tetszik ez a cipő mint a másik.
-Jobban szeretlek téged mint őket.
-Budapest jobban tetszik mint Miskolc.
Tehát arra lennék kíváncsi, hogyan lehetne megfogalmazni rá egy szabályt, sajnos semmit nem találok rá.
1. A tetszik egy pillanatra, vagy rövid időszakra szól, illetve egy konkrét péládnyra utal, a szeretem hosszabb távra, illetve általánosságban.
- Jobban tetszik a sárga szoknyád, mint a zöld.
- Jobban szeretem, ha szoknya van rajtad, mint amikor nadrág.
2. A szeretet inkább lelki érzésre vonatkozik, a tetszés inkább a látványnak szól.
- A titkárnőm jobban tetszik, mint a feleségem, de a feleségem sokkal jobban szeretem.
Ha az illető angol, akkor vissza fog kérdezni, hogy olyan-e, mint a like és a love. Erre mondhatod, hogy hasonló a kettő viszonya, de nem pont ugyanolyan környezetben és értelemben használatosak, kicsit másképp működnek.
Egyébként ne keress szabályokat, inkább használni kell, sok példamondatot mondj, és rá fog érezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!