". If I were a boy. " ". The way I are. " De miért?
Egy Beyonce és egy Timbaland számoról van szó. Miért így éneklik? Miért nem "if I was a boy", "the way I am" vagy "the way you are"???
Ennek így más értelme van vagy csak egyszerűen így jobban hangzik?
Az "if I were" a nyelvtanilag helyes változat, de hétköznapi beszédben sokan használják az "if I was"-t is. (Csakúgy, ahogy a magyarok is sokan beszélnek nyelvtanilag helytelenül.)
Lásd BBC a oldalán: [link]
A "the way I are" természetesen helytelen. Az angol dalszövegeknél azonban nem ritka, hogy rossz nyelvtant használnak, vagy azért, mert úgy jobban illik a dalszöveg a zene ritmusához, vagy mert úgy rímel, vagy egyszerűen csak az alkotói szabadságból eredően. Ezzel kapcsolatos egyébként az alábbi videó:
Bad Grammar - The Way I Are Parody
Én ezt nem igazán értem...
A "boy(/girl, YOU, stb)" előtt "was"-nak kellene lennie. Egyetlen ilyen esetben elfogadott a "were", mégpedig az "If I were you" (=a helyedben, szsz. ha én lennék te) kifejezésben, amely még az ősi nyelvből származik és megmaradt. Az első mondat tehát így hangzana helyesen: "If I was a boy..."
If I were a rich man....
(Fiddler on the roof:Reb Tevje)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!