Katalán mennyire hasonlít a spanyolra?Mennyire érthető a spanyol nyelv katalán tudással?
Figyelt kérdés
2020. júl. 25. 02:08
11/21 A kérdező kommentje:
Egynyelvű katalán létezik vagy mindenki tud spanyolul Katalóniában,Valenciaban és Andorraban is?
2020. aug. 7. 19:35
12/21 anonim válasza:
Szerintem nem létezik. Valamilyen szinten minden katalán anyanyelvű tud spanyolul, tekintve hogy az a hivatalos nyelv és kötelező azt tanulni. Egyébként érdekesség, hogy a valenciai katalánt könnyebben érteni szóban (legalábbis számomra), mert a kiejtése közelebb áll a spanyoléhoz (nincsen annyi shwa hang), míg a katalóniai és andorrai spanyol nem olyan jól érthetőek. A Mallorcan beszélt katalán pedig számomra a legkevésbé érthetőbb és vannak a "sztenderd" katalántól eléggé eltérő jellegzetességei (pl névelők).
13/21 A kérdező kommentje:
12
Románt mennyire érted?
2020. aug. 7. 19:45
14/21 anonim válasza:
Írásban azt mondanám hogy néhány szót értek, és pár egyszerűbb mondatot. Szóban kb semmit.
15/21 anonim válasza:
Nagyon erős szláv hatás érte a nyelvet, sok mindennapi szóra is szláv eredetű szavakat használnak, vagy esetenként olyan szintén alterálódott az eredeti latin szóhoz képest egy egy szó jelentése, hogy hiába jövök rá melyik szónak felelne meg alaktanilag, de már mást jelent.
16/21 A kérdező kommentje:
Van olyan spanyol dialektus amit alig lehet megérteni?
2020. aug. 7. 20:18
17/21 anonim válasza:
Hát én venezuelai spanyolt beszélek, de sokat beszéltem paraguayiakkal, ezért az ő akcentusukat is megértem. Számomra a chilei spanyol nehéz egy kicsit, mivel sok betűt nem ejtenek és meglehetősen gyorsan beszélnek, de a spanyolországi spanyolhoz is kell idő mire rááll fülem, mert ők is sok mindent máshogy ejtenek. Kezdőknek az összes "déli" (nyelvészeti szempontból a dél amerikai nyelvjárások nagy része Peru teljes részét, valamint Kolumbia, Bolívia és Ecuador egyes területeit kivéve, a közép amerikai akcentusok, kivéve a Guatemalait, az Antillákon beszélt nyelvjárás valamint a Kanári szigeteken és Spanyolország déli területein beszélt nyelvjárások tartoznak ide)nehézséget jelenthet.
18/21 A kérdező kommentje:
17
Hogy beszélsz venezuelai dialektust?
2020. aug. 7. 21:40
20/21 A kérdező kommentje:
19
Miért pont azt a dialektust tanultad meg?
2020. aug. 7. 21:56
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!