A szerb nyelvben létezik a magyarok ellen is olyan derogatív kifejezés, mint kb. minden más szomszédjuk ellen?
Albánokkal mi bajuk van?
Mafia miatt utálják őket?
A "šiptar" az albánok önelnevezéséből származik, így nem igazán értem, hogy miért olyan sértő, de mindegy... A usztasa a horvátok 2. vh előtti fasiszta szervezetére utal, egyébként annyit jelent, hogy felkelő. Ilyen alapon ránk meg mondhatnák, hogy nyilasok, szerbül gondolom "njilaši" lenne. :)
Egyébként létező derogatív kifejezésről nem tudok, igaz nem ismerem túl jól a szerb nyelvet.
Bár csak részben a kérdéshez kapcsolódik, de én ukránok, oroszok, belaruszok, litvánok között tudok ilyeneket.
Oroszok az ukránokra lenézően a хохол kifejezést használják. Az ukránok az oroszokra a москал, кацап, ватник kifejezéseket.
A belaruszokra szokták mondani, hogy бульбаш. A litvánokra meg, hogy лабусы, лабасы.
Oroszul még a kaukázusiakra szokták mondani, hogy хач а közép-ázsiaikra (de a kaukázusiakra is) szokták mondani, hogy чурка, чурбан.
Még egy érdekesség: úgy tudom, a Bivalybаsznád, Mucsaröcsöge szerb megfelelője a Пичковац/Pičkovac.
Oroszul meg Мухосранск, ritkábban használatos a Зажопинск.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!