Orosz vezetéknév alakulása nőnemben hogy lesz ilyenkor?
Ha születik egy lánya, akkor neki a vezetékneve Gyatlova lesz.
Az -ovna/-evna az apai keresztnévhez kerül hozzá és úgy lesz a név része. (pl. Szergej az apa keresztneve, akkor a lánya Szergejevna lesz, ami a keresztnév és a vezetéknév mellett a hivatalos név része, pl. ha lány neve Julija, akkor Julija Szergejevna Gyatlova)
Gyatlova
A -na végződést az apai név kapja.
Sztyepan a papa - Sztyepanovna az apai név, Szergej - Szergejevna, Ivan - Ivanovna stb.
Az orosz vezetéknevekből nem mindből lesz női változat.
Az olyanokból, mint a Gyatlov, Brezsnyev, Puskin, Muszorgszkij --> Gyatlova, Brezsnyeva, Puskina, Muszorgszkaja lesz.
De az olyanokból, mint pl.: Pecsorszkih, Lukasenko, Sirko, Szemjonovics, Jacenyuk, egyszóval, minden, ami nem sorolható be az előző háromba, amit írtam, az nem fog változni.
Igaz, az -enko, -uk végződések nem oroszok, hanem inkább ukrán, belarusz eredetűek, de ma már sok a keveredés.
De én ezeket sosem tanultam, én ,,csak" tudom, mert a nyelvet nem iskolában tanultam, a gyakorlatból írtam ezeket a példákat.
Igen, közben én is találtam :)
Григорий Тимофеевич Семенович - tök fura, nem? Képzeld, ha Szemjon a papa, Szemjon a fiú, akkor Семён Семёнович Семёнович lesz :D (Igaz, nálunk is van duplázódó név, de ez már tripla:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!