Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy hívják, amikor valaki...

Hogy hívják, amikor valaki -ba-t és -be-t mond -ban és -ben helyett?

Figyelt kérdés
2020. máj. 21. 22:16
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
53%

#19,

Kar volt megszolalnod.

2020. máj. 24. 23:20
 22/26 anonim ***** válasza:
44%

Egyébként valóban, a "változásokat észrevevő és róluk cikket író" nyelvészet azt mondja, hogy nem probléma ez, a megértést nem zavarja, elvégre attól, hogy "A pohár a szekrénybe van." mondatot halljuk, egyértelmű, hogy nem arról beszélünk, hogy épp bele, hanem hogy épp benne.

Ha a Gyakorit nézzük, ez már az új standard, mert itt inkább az a fura, ha banbent olvas az ember. Öt találomra kiválasztott kérdésből három címében van babe a banben helyett.

És ezen el is lehetne gondolkodni, hogy az arány így eltolódott. Ezelőtt 50-60 évvel az osztályban hárman voltak pajtások, akiket magunkban kinevettünk, mert rossz lett mindig a helyesírás jegyük.

2020. máj. 25. 08:29
 23/26 anonim ***** válasza:

Azok szerint, amiket itt olvasok, nem tanitanak helyesirast, helyes beszedet, nem kovetelik meg sem az iskolakban, sem otthon.

Csak el kell olvasni #19-es hozzaszolasat.

2020. máj. 25. 13:31
 24/26 anonim ***** válasza:
58%

Kedves #23-as!

Azt írod: "Csak el kell olvasni #19-es hozzaszolasat".

Vajon melyik állításod alátámasztására szánod a hozzászólásomat?

1) "nem tanitanak helyesirast, helyes beszedet, nem kovetelik meg sem az iskolakban, sem otthon"

Értsem úgy, hogy mivel nem követelik meg, ezért a hozzászólásomban helyesírási hibák ill. nyelvhelyességi hibák vannak? Ha igen, kérlek, idézd őket! Hadd tanuljak!

2) "nem tanitanak helyesirast, helyes beszedet"

Te így értelmezed azt a mondatomat, hogy "az iskolában az irodalmi magyart tanítják"? Ha igen, szövegértelmezés: egyes.

Helyesírásról egyébként egyáltalán nem is beszéltem. De még csak helyességről sem.

De ha már szóba hoztad:

- a fenti, rövidke, 23-as hozzászólásodban 10 betűtévesztéses helyesírási hibát is ejtettél

- a 18-asban szintén 10 betűtévesztéses helyesírási hiba van, ráadásul a "harmadik" szót "3-ik"-nak írtad 3. helyett. Ezt biztos nem verték beléd eléggé, ahogy az ékezetes betűk tanításakor is bizonyára hiányozhattál az iskolából.

Egy idézettel zárnám, talán ismerős valahonnan: "Kar volt megszolalnod."

2020. máj. 25. 15:29
 25/26 anonim ***** válasza:
Én kényelmesnek nevezném. Úgy, leegyszerűsíti, hogyha nem hangsúlyozza ki a végén az n-t. Viszont írásban azért általában remélem, ahova kell, mindenki leírja a szó végére az n-t. Szóval kényelmes, vagy leegyszerűsítő, vagy akár "szlengező"-nek is lehetne mondani, hogy kicsit ilyen "slendriánul", de sokkal inkább mégis, kényelmesen beszél. Szóval szerintem ezt csak így könnyíti. De szóban szerintem nem baj,de írásban meg de. Kivéve, ha direkt valami humoros dolgot akar kihozni belőle, vagy valami cukit. :) Ami tudod, ilyen cukin megmosolyogtató. :) És akkor, hogy néha az emberek poénból irkálnak botrányos helyesírással. :) Néha én is csinálom, mert szórakoztat. :) Egyébként amióta láttam, hogy itt a neten mások is lazán veszik; néha nem rakok ki vesszőt, vagy néha többet rakok ki, mint kéne; a többit pedig igyekszem nem elgépelni; de néha amikor már fáradt vagyok,és nagyon gyorsan akarom elküldeni a kommentet; de észrevettem valami hibát, tehát néha nem javítom ki. :):) De a vesszőkkel néha én is trehányul bánok mostanság időnként. Mert , gondoltam, ha a többiek megengedhetik maguknak azt a luxust, akkor én is:) Viszont az a baj, hogy szerintem vannak, akik még egy osztályozandó fogalmazásba is ilyen módon írnak, amit be fognak adni a tanárnak, és az már szerintem nem jó:S
2020. jún. 12. 21:30
 26/26 anonim ***** válasza:
*szal kicsit ilyen félvállról veszi, meg van, aki már meg sem próbál úgy tenni, mint akit érdekel a helyesírás; mert szóval ő már annyira kényelmes, meg laza. :)
2020. jún. 12. 21:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!