Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Honnan került a magyar nyelvbe...

GallitsGáborCsaba kérdése:

Honnan került a magyar nyelvbe a cigány?

Figyelt kérdés
Én kárpáti cigány vagyok és nemrégen ezzel kapcsolatos kérdést kaptam,de nem tudtam rá válaszolni és ezt szégyellem,mert ezt lehet tudnom kellene.

#roma #cigány vagy roma #roma vagy cigány
2020. ápr. 15. 02:39
 1/5 A kérdező kommentje:
Mivel siettem a kérdés kiírásával látom kihagytam,hogy az érdekelne honnan került a magyar nyelvbe a cigány szó,mert én úgy tudom a cigány szó latinul talán cingarus vagy zingarus és németül Zigeuner.
2020. ápr. 15. 02:45
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Mi (itt, a szláv tenger közepén) nyilvánvalóan a szlávok "cigán/cigan/cikan/циган" szavát vettük át, aztán, hogy ők honnan, azt tőlük kérdezd...

Etimológiai szótár szerint a délszlávoktól vettük, ők (és mindenki más) meg a bizánci görög eredetű "cinganosz"-ból, aminek tisztázatlan az eredete.

2020. ápr. 15. 04:28
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ :-)
2020. ápr. 15. 12:38
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
A szó eredete a hindi "ti gange" aminek a jelentése "Gangeszen túli".
2020. ápr. 15. 20:55
 5/5 A kérdező kommentje:
Hálás köszönet a legutolsó teljesen pontos válaszért,bár azt én is tudom hogy az előtte lévő válasz is jó volt,de eddig a legutolsó válasz tűnik nekem a legpontosabbnak,de hálás vagyok mind a két válaszért :-)
2020. ápr. 16. 13:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!