Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Akinek van angol felsőfokúja,...

Akinek van angol felsőfokúja, az mit gondol magáról, el tud olvasni egy eredeti angol irodalmat (mondjuk Harry Potter), úgy, hogy nem kell sokat szótáraznia?

Figyelt kérdés
Csak azért kérdem, mert azt vettem észre, hogy ha nyelvtudásról van szó, mindenki tök más mérce szerint ítéli meg magát. Van aki azt hiszi, tud, közben nem tud semmit se, a "jól tudok" mást jelent emberenként, hiszen szubjektív... na mindegy. Szóval?
2010. júl. 19. 21:13
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a Harry Potter az egy erős középfok.

Viszont egy Keatshez, Shelleyhez vagy éppen Poundhoz, Larkinhoz már nem árt a felsőfok. Sterne-höz kevés a felsőfok, és az a nyelvtudás, ami lehetővé teszi Sterne olvasását, kevés Shakespeare-hez.

"Van aki azt hiszi, tud, közben nem tud semmit se, a "jól tudok" mást jelent emberenként, hiszen szubjektív..."

Az olvasás egy a sokféle képesség közül, amit a nyelvtudás jelent. Vannak olyanok, akik azt gondolják magukról, hogy "jól tudnak angolul", és ez igaz is annyiban, hogy remek kiejtésük van, tudják a szlenget, jó a beszédértésük, angolokkal egy buliban el tudnak dumcsizni. Közben lehet, hogy egy bonyolultabb cikket nem értenek meg, és nem tudnak leírni egy egyszerű szöveget se súlyos nyelvtani hibák nélkül. De ez pont az a nyelvtudás, ami nagyon közel van egy műveletlen, de született angol angoltudásához. Mások esetleg beszélgetni alig tudnak, mert nagyon lassan tudnak spontán válaszokat adni, rossz a kiejtésük, nehezen értik a beszédet, nem értik a poénokat és a szlenget, de mondjuk gond nélkül olvasnak és írnak angolul tudományos értekezéseket és tudnak egyetemi előadásokat tartani és hallgatni. Ez egy teljesen más fajta képesség, és ezt is nyelvtudásnak nevezzük.

A főszabály az, hogy aki nem tudja a nyelvtant, kevés szókinccsel rendelkezik, viszont jó a kiejtése, az nem tűnik idegennek, csak primitívnek. Aki nem tudja a kiejtést, bár a nyelvtant igen, jó a szókincse stb., az viszont idegennek tűnik. Teljesen más szituációkban fontos, hogy ne legyél idegen, és megint más szituációkban fontos, hogy okos és hozzáértő legyél. Más kell a túléléshez egy üzleti tárgyaláson, megint más egy tudományos konferencián, és megint más egy kocsmában.

2010. júl. 20. 21:18
 12/13 anonim ***** válasza:
60%

Jobban nem is fogalmazhattam volna meg, mint ahogy utolsó.

Nekem még a középfokúm sincs meg, de minden nehézség nélkül elolvastam mind a 7 HP kötetet, Keyes-től a Flowers for Algernont, Szerb Antaltól az Utas és holdvilágot, Crichtontól a The Lost World-öt... Most Stowe könyvét olvasom (Uncle Tom's Cabin). Az orvostudományi könyveket (nem a laikusoknak írtakat!) is könnyen elolvasom (persze, hiszen magyarul ismerem a témát, és hasonlóak a szakszavak :D). De félek elmenni középfokra. Például levelet írni legtöbbször csak szótárral sikerül, annyira passzív a tudásom. Megszólalni még magyarul is lámpalázasan tudok vizsgán, angolul vizsgán kívül is :(

Úgyhogy mit értesz alatta? Sokféle tudás van. Nekem csak passzív, amivel nem sokra megyek még vizsgán sem :/ Szerinted akkor tudok angolul? :)

2011. febr. 1. 02:41
 13/13 anonim ***** válasza:

ma 02:41

Ha könyveket tudsz olvasni, akkor néhányszor tíz óra gyakorlás után a nyelvvizsga semmiféle problémát nem fog jelenteni. Csak aktív gyakorlási lehetőséget kell találni. Mondjuk én a felsőfokút is úgy tettem le, hogy előtte sohasem használtam beszédben, aktívan az angol nyelvet. Nem azért sikerült, mert zseni vagyok, hanem mert nem olyan félelmetesek az elvárások. A középfokon aki pár percet képes nagyjából érthetően makogni a megadott témáról, az átmegy. A felsőfokún már összeszedetten és világosan kell beszélni, de pl. tökéletes kiejtést ott sem várnak el.

Keress angolul beszélő beszédpartnert (vagy beszélj a falnak, bár az kevésbé hatékony). Fordíts angolra szövegeket, végezz fordítási gyakorlatokat (vanna tankönyvek ilyen gyakorlatokkal). Gyorsan belejössz. Csak merni kell elkezdeni (merni elkezdeni valamit, az persze nehéz).

2011. febr. 1. 06:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!