Tényleg mindenki ekkora nyelvzseni?
Nézzük meg e videó alatt a kommenteket, ahol elvileg leírják milyen nyelveken tudnak:
https://www.youtube.com/watch?v=NcgiI4z7buw
Nézzük meg egy tipikus GYIK kérdést is:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek_..
Azt még megfigyeltem, hogy társkeresőkön legtöbb embernek be van írva legalább 3 vagy 5 nyelv...
Mi a fene van akkor? Miért áll Magyarország a legrosszabb helyen a nyelvtudás tekintetében, ha mindenki ennyi nyelven tud?
Mi a francért mondják azt emberek, hogy tudnak x nyelven, amikor csak egy alaptudásról (A1-es szintről) van szó, amivel aztán nem sokra megy az illető?
Az, hogy egy ember elmondhassa magáról, hogy beszél egy nyelvet, legalább B2-es szinttől engedném meg neki, azalatt pedig kiröhögném. (Tudom azt is, hogy a ezek a szintek nem feltétlenül tükrözik a nyelv alkalmazását az életben).
Tudjátok mi dühített fel leginkább, amikor a videó alatti kommenteket olvastam? Ezek még magyarul sem tudnak helyesen írni!
Mi a véleményetek erről?
Oké, viszont ez sem jelent semmit, mivel ha az ember nem használja a nyelvet, és nem frissíti fel időközönként az ember a nyelvtudását gyorsan elfelejti a dolgokat...
Arról nem is beszélve, hogy legtöbb embernek hiába van B2-es szintű nyelvvizsgája, éles helyzetben igencsak nagy erőlködések árán tud kommunikálni.
Ez tényleg felvágás, főleg a tinik részéről. Duo Lingon szórakozott egy nyelvvel, és akkor kiírja mondjuk az anime-rajongó 14 éves, hogy "tudok japánul". Na hát ja...
Ismerek számtalan középfokú nyelvvizsgával is rendelkező embert, akik egy értelmes mondatot nem tudnak kinyögni adott nyelven... Olyan embert viszont tényleg nagyon keveset, aki 1 vagy max 2-nél több, gyerekkorban nem felszedett nyelven folyékonyan beszél.
Jaj, az anime rajongókat meg se említsd, mert azoktól a tiniktől tényleg frászt kapok enyhén fogalmazva...
Én még olyan magyar anime rajongóval nem találkoztam egyébként, aki nem állította volna magáról hogy beszél japánul. :D:DD
Más nemzetek nem zárkóztak be úgy, mint mi, úgyhogy az idegen nyelvet beszélők száma a legtöbb európai országban nálunk magasabb.
Másrészt viszont megjegyzendő, hogy nem veszi annyira komolyan, hogy mikortól számít a nyelvtudás “beszélt nyelvnek”. Egy amerikai pl. akkor is beírja az önéletrajzba, mondjuk hogy “beszél spanyolul”, ha csak pár mondatot makog rajta. Tehát ez a “lehet hogy csak A1es tudás” amit írtál is abszolút igaz.
Ami a GYIKes topikot illeti, nyilván a Nyelvek témába meg egy ilyen kérdésre olyanok írnak, akik szeretik a nyelveket és hobbiból megtanulnak 3-4et is. Ez nem reprezentatív a teljes GYIKre vagy a népességre és neked sem kell kiakadni rajta...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!