Hogyan kell helyesen kiejteni: "gmail"?
"angolos létemre..."
Nem kellene a tudatlansághoz ragaszkodni, pláne nem terjeszteni. Tévedést belátni, hibát javítani: ez vallana értelemre.
Ha hibázom, be szoktam látni. Addig azonban, amíg fél Magyarország gémélnek, a másik fele dzsimélnek ejti... Nem rémlik, hogy hazánkban kötelezővé tették volna az angolos... vagy eredeti nyelvi kiejtést, de ha ezen múlik, természetesen vállalom, hogy értelem híján maradok a valamivel magyarosabb kiejtésnél (és angolul természetesen én is /dʒiːmeɪl/-nek mondom) .
Abban viszont igazad van, hogy nem az én kiejtésemre voltál kíváncsi, szóval elnézést kérek az ide nem illő hsz-ért.
Szerintem nem végeztek arra vonatkozó felmérést, hogy Magyarországon hány ember ejti helyesen és hány helytelenül az adott szót, tehát ilyen meggondolatlan kijelentéseket felesleges tenni, hogy fél Magyarország így-úgy ejtené.
Amúgy is lényegtelen, hogy a helytelen kiejtést hányan használják attól nem lesz helyes.
Vannak, aki azt mondják: hábéó (HBO), de nem attól lesz helyes, hogy ezt sokan használják.
A winchester szót is kiejtés szerint veszi át a magyar nyelv, azaz vincseszter, a file pedig fájl. Vannak kivételek is természetesen, de a tudatlanság akkor is tudatlanság.
Nyelvvizsgával rendelkező embernek sem kellene támogatnia a saját tévedését és a tévedést nem kellene terjeszteni, az csak egoizmus.
A "belekötés", kötözködés az egészen más.
Előbbi hozzászólásod tartalmából - amikor kötözködéssel vádoltál, holott értelmesen érveltem - látszik, hogy nem láttad be tévedésed.
Az pedig, hogy fölényeskedve "tudod, mit" stb-zel, szintén azt mutatja.
Biztosan rád szokták hagyni a környezetedben ezt a viselkedést.
Az érvek, amik értelmesek, mutatják, hogy valami igaz vagy nem; nem pedig az, hogy te "engedélyezed", hogy "legyen nekem igazán". Az igazság nem a te engedélyedtől függ - szerencsére.
Érdekességnek: pár hónap híján tíz éve majdnem ugyanez a kérdés eme válaszokat kapta:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek_..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!