Magyarországon élő magyarok: Miért raktok a személynevek elé a, az névelőt?
Figyelt kérdés
Erdelyiként számomra ez nagyon furcsa es mások szerint is helytelen...miért szükseges ez annyira?:)2019. aug. 29. 13:11
1/21 anonim válasza:
Msgyarorszagi magyar vagyok és nem szoktam használni. Én úgy tanultam az iskolában, hogy nyelvtanilag helytelen.
Tény, hogy sokan használják, szetintem ez olyasmi rossz beidegződés lehet mint pl de-vél mondatot kezdeni vagy hasonlók
2/21 anonim válasza:
Nyelvtanilag helytelen, köznyelvben inkább rossz beidegződés. Kb az így halljuk, így szokjuk meg kategória, és ha nem figyel az ember tudatosan, akkor így használja, hiába nevelik ki az iskolában. :)
3/21 anonim válasza:
Nekem is fura, szerintem nagyon parasztos és bunkó, olyan mintha egy tárgyról beszélne az illető és nem egy emberről. Van az a szövegkörnyezet amikor rendben van de az ritka.
5/21 anonim válasza:
Ugyanazért, amiért néhányan suksükölnek. Nem mindenki tud helyesen beszélni. Az erdélyi magyarok végképp nem, ha már általánosítani akarunk.
6/21 anonim válasza:
Erdélyiek és felvidékiek furcsábbakat is használnak. 🙃
Általában 5 mondat után tudom, honnan van az illető.
De ez nem baj, így szép.
Amúgy a budapestiek és komárom-esztergom megyeiek jellemzően névelőznek, sőt sokan magánhangzót halmoznak
Jön a' anya.. ( megőrülök töle, komárom-e. megyei vagyok)
7/21 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat:)
Ha már felhozta egyik válaszoló, hogy az erdélyiek furcsán beszélnek...kaphatunk rá példát?:)
2019. aug. 29. 13:40
9/21 anonim válasza:
Falusi vagyok, úgy is neveltek sajnos, hogy még 30 évesen se tudjam elengedni ezt a szokást. A Kati, az Endre... Tudom, hogy névelő nélkül a helyes, de valahogy nekem a saját számból nagyon furán hangzik. A körülöttem lévők a munkahelyemen, a faluban így beszélnek, és így én sem akarok rajta görcsösen változtatni. Viszont ha idegen helyen, hivatalos helyen vagyok, akkor automatikusan átállok a helyes módszerre.
10/21 anonim válasza:
"Elmentem nálatok" az elmentem hozzátok helyett. Nem ugyanaz 😂😂😂😂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!