Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Magyarországon élő magyarok:...

Magyarországon élő magyarok: Miért raktok a személynevek elé a, az névelőt?

Figyelt kérdés
Erdelyiként számomra ez nagyon furcsa es mások szerint is helytelen...miért szükseges ez annyira?:)
2019. aug. 29. 13:11
1 2 3
 1/21 anonim válasza:
80%

Msgyarorszagi magyar vagyok és nem szoktam használni. Én úgy tanultam az iskolában, hogy nyelvtanilag helytelen.

Tény, hogy sokan használják, szetintem ez olyasmi rossz beidegződés lehet mint pl de-vél mondatot kezdeni vagy hasonlók

2019. aug. 29. 13:16
 2/21 anonim ***** válasza:
85%
Nyelvtanilag helytelen, köznyelvben inkább rossz beidegződés. Kb az így halljuk, így szokjuk meg kategória, és ha nem figyel az ember tudatosan, akkor így használja, hiába nevelik ki az iskolában. :)
2019. aug. 29. 13:20
 3/21 anonim ***** válasza:
28%
Nekem is fura, szerintem nagyon parasztos és bunkó, olyan mintha egy tárgyról beszélne az illető és nem egy emberről. Van az a szövegkörnyezet amikor rendben van de az ritka.
2019. aug. 29. 13:20
 4/21 anonim válasza:
85%
Rossz köznyelvi beidegződés.
2019. aug. 29. 13:26
 5/21 anonim ***** válasza:
57%
Ugyanazért, amiért néhányan suksükölnek. Nem mindenki tud helyesen beszélni. Az erdélyi magyarok végképp nem, ha már általánosítani akarunk.
2019. aug. 29. 13:28
 6/21 anonim ***** válasza:
93%

Erdélyiek és felvidékiek furcsábbakat is használnak. 🙃

Általában 5 mondat után tudom, honnan van az illető.

De ez nem baj, így szép.

Amúgy a budapestiek és komárom-esztergom megyeiek jellemzően névelőznek, sőt sokan magánhangzót halmoznak

Jön a' anya.. ( megőrülök töle, komárom-e. megyei vagyok)

2019. aug. 29. 13:36
 7/21 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat:)

Ha már felhozta egyik válaszoló, hogy az erdélyiek furcsán beszélnek...kaphatunk rá példát?:)

2019. aug. 29. 13:40
 8/21 anonim válasza:
19%
Engem a "már" szokott zavarni.
2019. aug. 29. 13:42
 9/21 anonim ***** válasza:
75%
Falusi vagyok, úgy is neveltek sajnos, hogy még 30 évesen se tudjam elengedni ezt a szokást. A Kati, az Endre... Tudom, hogy névelő nélkül a helyes, de valahogy nekem a saját számból nagyon furán hangzik. A körülöttem lévők a munkahelyemen, a faluban így beszélnek, és így én sem akarok rajta görcsösen változtatni. Viszont ha idegen helyen, hivatalos helyen vagyok, akkor automatikusan átállok a helyes módszerre.
2019. aug. 29. 13:47
 10/21 anonim ***** válasza:
11%
"Elmentem nálatok" az elmentem hozzátok helyett. Nem ugyanaz 😂😂😂😂
2019. aug. 29. 13:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!