Spanyol nyelvvel kapcsolatban lenne néhány kérdésem?
Sziasztok, nemrég kezdtem el tanulni ezt a nyelvet és már több helyen is láttam ezeket a szavakat (a,e, lo) viszont nem tudtam rájönni mik lehetnek..
Pl. Lo siento (nagyon sajnálom) A siento gondolom a sentir-ből van, viszont a lo nem tudom miért kell oda..
Gracias por intentar aprender espanol
Itt pedig csak arra lennék kíváncsi, hogy a "por" mit jelent
Illetve még a hablando
és gritando jelentésére lennék kíváncsi, ugye a hablar igéből lett csinálva az egyik, a másikat nem tudom sajnos..
"estoy aprendiendo" -itt az estoy a "van" lenne ami azt jelzi, hogy csak egy állapot az, hogy most tanulok valamit, viszont az "aprender"-ből miért lett "aprendiendo'?
Köszönöm a válaszokat!
Lo a "lo siento"-ban az "azt" jelentené. Sajnálom azt. Ha csak annyit mondasz, hogy "siento" az kb. azt jelenti, hogy sajnálat, azaz magában semmi értelme.
A "por" pedig szintén a példamondatban kb. annyit jelent, hogy "hogy", vagy "azt, hogy". Ez olyan, mint az angolban a "for" - azt is szövegkörnyezettől függően sokféleképp lehet fordítani (-ért, -nak, stb.). A "por" és a "para" spanyol nyelvtanban külön rész, hogy mikor melyiket kell használni.
Az "estoy aprendiendo" így együtt egy kifejezés, nem lehet mindent szó szerint fordítani. Estoy +ando azt jelenti, hogy éppen most csinálok valamit, azaz épp tanulok (estoy trabajando = épp dolgozom).
Ne akarj mindent szó szerint lefordítani, a legritkább esetben múködik, hogy más nyelvből magyarra a szó szerinti fordítás értelmes lesz.
Köszönöm a választ, sokat segítettél!
Esetleg még a névmásokkal kapcsolatban lenne egy kérdésem..ha pl. azt akarom mondani, hogy "Ez nagyon nehéz nekem" akkor "Este muy difícil para me"?
Sokszor nem vagyok tisztában melyik névmást kéne írnom, legtöbb esetben csak nem hangzik, ezért nem merem biztostra venni..
Miért és mit jelent az esto?
A "me" tehát "nekem" helyett miért "mí" kell?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!