Nem értem az embereket, hogyan élnek a globális felmelegedést semmibe véve?
- Nem érdekli őket.
- Nem hiszik hogy valós dolog.
- Hiszik hogy ez egy természetes folyamat, amibe az embernek úgysincs beleszólása.
- Megpróbálnak környezettudatosan élni, aztán idővel motivációjukat vesztik.
- Úgy gondolják amit ők tehetnének, az úgyis csak csepp a tengerben, mit számít.
- Azt mondják, mire komoly hatása lesz, addigra én már úgysem élek, de addig kiélvezem az életet.
Nagyjából embere válogatja, nincs erre valami általános képlet.
"Te hogyan élsz úgy, hogy figyelembe veszed? Mit teszel a környezetedért?"
Például legalább felvetem itt a problémát?
De egyébként ennél sokkal többet.
Egyelőre folyamatban van, de szeretném az összes hazai szervezetet, aki érintett, egy közös kampányba összefogni.
Volt egy tervem az Akadémiával kapcsolatban is, egy nyílt levél, de ezt a kormány húzása teljesen keresztülhúzta, mert jelenleg az akadémia nem diszponál azok fölött a pénzek fölött, amikről a nyílt levél szólt volna.
Újságcikkeket és ismeretterjesztő cikkeket írok a témában.
Saját életemben igyekszem környezettudatosan élni.
Saját pénzen támogatok szervezeteket és pályázatokat.
"Nem érdekli őket."
Elég sok utca emberét már érdekli, nem tudnak hozzászólni, azt látom, de mondják, hogy aggasztja őket.
"Nem hiszik hogy valós dolog."
Ez néhány évvel ezelőtt még talán még igaz volt, és ebben a tudomány képviselőinek és a sajtónak is nagy felelőssége volt, és persze az emberek is szeretik kizárni ezeket a negatív dolgokat, de pontosan lehet tudni ötven éve. És ma már ez elenyésző százalék lehet.
"Egocentrikusan önzőként. A kapzsi és nagyhatalmú gazdag emberekkel az a baj, hogy kapzsik és komfortjuk a gazdagság."
Én nem a gazdag emberekről beszélek, hanem mindenkiről. És egyébként a gazdag emberek sokat tehetnek ez igaz, de az nem igaz, hogy a hatalomra hárítja az ember a dolgot. Ha mindenki egyénileg megtenne minden tőle telhetőt, az nagyon sok lenne, sőt elegendő, ráadásul az a hatalomra, a gazdaságra és mindenre kihatással lenne. Ha senki nem szeemetelne, ha bojkottálnák az emberek a műanyag csomagolásokat, lés ezer dolgot mondhatnék, akkor a cégek már másnap cselekednének, és nem évtizedeket kéne várni, hogy olyan pitiáner lépésekre elszánják magukat, hogy a szívószálakat betiltják. Az egy örök vita, hogy ki a hibás, akár nemzetközi, akár hazai szinten, hogy hova jutottunk, akár a mai magyar politikai helyzet. Sokan belemennek abba a vitába, hogy most a hatalom, pl. Orbán a hibás, vagy az emberek termelték ki ezt a hatalmat, vagy akármelyiket. A helyzet az, hogy igenis az emberek a felelősek, mert thet ugyan egy-egy gazdag vagy hatalmas ember sokkal több jót, és elmulasztani is vétek, de valójában akkor tud valaki sokat cselekedni, ha van támogatottsága, hogyha hatalomba hozzák a tömegek, és ehhez a tömeget kell kiszolgálnia. Ahhoz viszont hogy a tömeg ne ostoba legyen, ahhoz tájékoztatni kell, és a tudást eljuttatni, amiben az értelmiségnek van a legnagyobb felelősége.
Nem az egyén dolga. Az egyén nem tudja megoldani egyedül ezt a problémát. Élhet környezettudatosan, én is igyekszem, de attól még nem fog ennyitől megszűnni a probléma.
Az állam feladata lenne, hogy megszervezze a rendszerszintű problémák elleni összefogást és megoldásokkal próbálkozzon.
Nos az történik, hogy az a sok-sok rossz ami napjainkban történik az mind következménye az előző időszak önző és másokat leigázó emberi magatartásának (pld kommunizmus, gyarmatosítás, kizsákmányolás). A környezet szennyezés és az éghajlat változás ui. nem most kezdődött, hanem az egy hosszú negatív folyamatnak a következménye.
A tudósok, mint kiderült sok esetben félre vezették az embereket, annak megfelelően, hogy kitől kapták a pénzt, és akkor annak az érdekeinek megfelelő kutatásokat végeztek.
Sajnos ez sok-sok gonoszság most már tarthatatlan tovább, mivel a földünk egyszerűen nem bírja elviselni. "Lázas beteg" lett, az éghajlat változás ezt mutatja.
Szerintem a mostani Akadémiai átalakítás is azt a célt szolgálja, hogy ne idegen érdekeket szolgáljanak a kutatók, hanem azokat a célokat, amelyek a nép (többség) érdekeit szolgálja, és nem valami szűk külföldi csoportoknak az érdekeit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!