Honnan származik a körmönfont kifejezésünk?
körmönfont – ‘ravasz, furfangos, nyakatekert’: körmönfont okoskodás, körmönfont gazember; ‘‹régebben› nem sodrott, hanem fonott ‹ostorszíj›’: az eladni való húszat kiszakasztá / És egy körmön-font ostorral az útra riasztá… (Fazekas Mihály).
Az utóbbi jelentés az eredeti: az ilyen ostort, szálait a bal hüvelyk körméhez szorítva, igen szorosra fonták. E művelet bonyolultsága miatt alakulhatott ki a ~ ma közkeletű jelentése.
Eredet [körmönfont < középmagyar: körmönfont (tömör fonású) < köröm + fon]
Megjegyzés: Vásárokon ilyen minőségűnek nevezték azt a kötelet, fonott szíjat, ami kézi munkával, körömmel összenyomott fonással készült, nem a lazább gépi sodrással.
Van ez a csudajó kereső, google a neve. Beírod, mire vagy kíváncsi és képzeld, kiadja neked a választ. Ugyan olvasgatni kell kicsit (kérdésedre majdnem 1,5 percet szántam).
#5 Köszönöm a részletes választ.
A többieknek: Igen, én is megtaláltam ezeket a cikkeket a neten, amiket linkeltetek, de ezektől még nem lettem okosabb azt illetően, hogy mi köze egy körmön font ostornak a körmönfont kifejezésünk értelméhez, vagyis abból, hogy az ostort keményre fonják a a bal hüvelyk körmén, hogy következik az, hogy valaki ravaszkodik, bonyolult módon gondolkodik.
Nézd csak! Itt egy már megfont szíjra fon rá egy réteget, majd erre kell fonni még egy 'héjat' 16 szál bőrrel. Így már?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!