Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » A katolikusok mennyire tartják...

A katolikusok mennyire tartják be a házasság előtti szex tilalmát?

Figyelt kérdés
Ismerek gyakorló katolikusokat, de őszintén szólva valahogy nem nézem ki belőlük, hogy betartanák... ami nem is baj nekem, csak érdekelne, hogy ők ehhez hogy állnak, hogy egyeztetik össze az elveikkel...
2018. máj. 31. 16:34
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Hogy érted azt, hogy nem nézed ki belőlük? :D

Amúgy aki komolyan gondolja a hitét, az betartja. Én például be szeretnem, tartani, de nem azért, mert attól tartok, hogy az Isten lesúlyt rám, (ez egy elég hamis istenkép egyebként) hanem mert tudom, hogy sokkal harmonikusabb lesz úgy a kapcsolatunk, ha a házasság előtti időszakot csak az ismerkedésre, randizásra használjuk. Jobban kiismerjük egymást, megtanuljuk a konfliktusokat kezelni, és nem a békülős szex-szel fogjuk megoldani a problémáinkat. Meg aztán, nagyon uncsi lenne úgy a házasság, ha már előtte kiéljük magunkat. A szexológusok is azt mondják, hogy azok a párok, akik vártak a szexualitassal a házasságig, sokkal harmonikusabban elnek együtt, jobbak a konfliktuskezelésben. Meg hát, én nem szeretnék folyton azon stresszelni, hogy mi van, ha teherbeesek úgy, hogy még nem élek házasságban, nincs megfelő kórülmény, stb... A szobatarsaim a koleszban is többször aggódtak emiatt, azt hittek, teherbeestek, es megilyedtek, aztan persze kiderült, hogy téves riasztás, de azért elég aggasztó lehet így élni, es én nem szeretném. Azt olvastam egyébként, hogy Japánban a nem keresztény párok is gyakran mennek el keresztény jegyesoktatásra, mert látják, hogy ez jól működijk. Szerintem nem véletlenül van ez így kitalálva, elégge praktikus.

2018. máj. 31. 16:58
 2/9 A kérdező kommentje:

"tudom, hogy sokkal harmonikusabb lesz úgy a kapcsolatunk, ha a házasság előtti időszakot csak az ismerkedésre, randizásra használjuk."

Hát... és akkor 6-8 évig te csak "randizgatni, ismerkedni" akarsz? Vagy hány évesen akarsz megházasodni?

"Jobban kiismerjük egymást, megtanuljuk a konfliktusokat kezelni, és nem a békülős szex-szel fogjuk megoldani a problémáinkat."

Szerintem más se úgy oldja meg. Sőt, megkockáztatom, harmonikusabb az a kapcsolat, ahol rendszeres a szex.

". A szexológusok is azt mondják, hogy azok a párok, akik vártak a szexualitassal a házasságig, sokkal harmonikusabban elnek együtt, jobbak a konfliktuskezelésben"

Én meg pont nem ezt olvasom, hanem azt, hogy a férfiaknál nő az egészségügyi kockázatok száma, ha várnak a szexszel. Saját példa: 25 éves koromig voltam szűz és kb. 20 éves korom óta prosztatagyulladásom van. SOKKAL hamarabb kellett volna elvesztenem; ha rendszeresen és alaposan ürül a prosztatám, lehet, hogy semmi bajom nem lenne. Most meg méregdrága kezelésekre járok, hogy mentsem a menthetőt...

Van ez a mondás, hogy "if you don't use it, you lose it". Amit nem használsz, elsorvad. Olvastam, hogy erekciós zavarokhoz is vezethet a szexhiány. És az sem túl jó, ha valaki nem ismeri meg a testét és az igényeit elég korán. Mert lássuk be, az igények már korán jelentkeznek.

" A szobatarsaim a koleszban is többször aggódtak emiatt, azt hittek, teherbeestek, es megilyedtek, aztan persze kiderült, hogy téves riasztás, de azért elég aggasztó lehet így élni, es én nem szeretném. "

Erre kitaláltak egy tök jó megoldást: fogamzásgátlásnak hívják.

2018. máj. 31. 17:17
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

#2, nem, nem 6-8 évig szeretnék randizni. Jelenleg 19 vagyok, egyelőre nincs is senki a láthatáron, de én olyan 2-3 év együttjárással már házasodnék, egyetem alatt is simán. Nyilvan, gyereket nem vállalnék, de ha becsúszna, akkor sem lenne tragédia.

Fogalmzásgátlás? :D na ne mondd.. az a baj, hogy 100%-os fogamzásgátlási módszer nem létezik.

A többire később valaszolok.

2018. máj. 31. 17:41
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Nekem személy szerint nem lesz nehéz betartanom, ugyanis aszexuális vagyok. Még házasságon belül se nagyon tervezek majd szexelni, csak amikor gyereket szeretnénk.

Vitatkoznék is azzal, hogy a szex hiánya ezt meg azt okozhat a kapcsolatban, mert ez nagyon személyfüggő még nem aszexuális embereknél is. Semmi probléma nincs azzal, ha valaki bármilyen okból várni akar a házasságig. Azzal se értek egyet, hogy egészségügyi kockázatai vannak, ha nem veszti el az ember "időben". Van egy csomó olyan nemi szervi problémás ember, aki kamaszkora óta szexel, és van egy csomó full egészséges ember, aki huszonévesen vagy azután is még szűz. A saját példa még nem statisztika. Olvasni meg mindenfélét lehet, attól még nem biztos, hogy igaz. Én már azt is olvastam, hogy a védőoltás autizmust okoz, meg azt is, hogy nem okoz.

2018. máj. 31. 17:48
 5/9 anonim ***** válasza:
16%
Én nem tartom jónak hogy csak utána, de egy vallásosnak ne mond mert nekik ez egyenlő azzal hogy mindenkivel összefekszenek, nem látnak a saját szemüktől, ezeknek az önellenzés is válasz..
2018. máj. 31. 18:30
 6/9 A kérdező kommentje:

"Nekem személy szerint nem lesz nehéz betartanom, ugyanis aszexuális vagyok. "

Vagyis egy elhanyagolható nagyságú kisebbséghez tartozol. Nyilván az átlagra vonatkozott a kérdés, nem tudom, miért kell ezt állandóan leírni.

2018. máj. 31. 19:50
 7/9 anonim ***** válasza:
0%
Én nem vagyok házas, még 19 vagyok, de kapcsolaton kívül nem volt nekem, barátnőmnek se, de én ellenzem a vallást, nekem barátnőm az első barátnőm is amúgy.
2018. máj. 31. 20:44
 8/9 anonim ***** válasza:

"Nyilván az átlagra vonatkozott a kérdés, nem tudom, miért kell ezt állandóan leírni."

Mindenki a saját tapasztalatai alapján tud erre válaszolni, mert senki nem lát be más párok hálószobájába. Vannak katolikusok, akik betartják, és vannak, akik nem.

2018. máj. 31. 22:03
 9/9 anonim ***** válasza:

Olyan 5-10% lehet, aki betartja.

Már írtam erről sokat, de ők nem szoktak olvasni.

2018. jún. 1. 00:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!