A franciák mire föl ilyen büszkék magukra?
nekünk is így kellene
nem a s.feneküket nyalni
Az idősebb korosztálynál ez valamilyen szinten dacból is mehet, mert az ő idejükben még valóban a francia volt inkább a világnyelv több szempontból is, az angol csak később tört előre ennyire (lényegében a zenével és a számítástechnikával).
A másik lényeges ok, hogy szimplán nem is beszélnek jól idegen nyelveket, és emiatt félnek is megszólalni idegen nyelven - amikor ott éltem, és le akartam rázni a hozzám bármi miatt odajövő emberkéket (hogy nem veszek-e valamit, nem töltenék-e ki valamilyen kérdőívet, adakoznék-e a nem tudom kiknek, stb), akkor csak annyit kérdeztem, hogy do you speak english, és teljesen megszeppenve oldalogtak el.
A nyelvoktatásuk marha gyenge (azokból az időkből maradt így, amikor még nem volt szükségük rá, mert tényleg a francia volt az egyik legmeghatározóbb nyelv, és ha ki is mozdultak otthonról, ez általában a volt gyarmatokat jelentette, ahol beszéltek franciául).
Úgy tudom, most már fejlesztettek valamit a nyelvoktatáson (pl. már korábban elkezdik, mert régebben csak valamikor gimiben kezdtek, vagy valami ilyesmi), de az én személyes tapasztalatom szerint a mostani 20on éves korosztály még mindig elég gyenge átlagban.
Ha csak a nyelvből indulunk ki, szerintem a magyarok is ugyanilyenek! :) Pedig nálunk elvileg a fiatalabbaknak már mindenkinek kell valamilyen nyelvet tanulni. A múltkor a Moszkva tér környékén vártam a villamosom, amikor megpillantottam egy csajszit, kb 8 (fiatalabb) embert végig kérdezgetett angolul hogyan jut el a Váci utcáig. Vagy magyarul elmondták neki hogy nem értik miről beszél, vagy aki értette megvonta a vállát, hogy fogalma sincs. Amikor hozzám ért (nem vagyok pesti, nem fújom kívülről a tömegközlekedést), kb 5 percembe telt odamenni egy térképhez a megállóban, megmutatni neki, hogy hol van most, és hol a Váci utca, és kb még fél percet vett igénybe leolvasni neki a térképről mivel menjen és hol szálljon le, aztán merre sétáljon... A magyarok sem túl segítőkészek sajnos, nem nagyon akarnak idegen nyelven megszólalni, és akkor az idősebb nemzedékről, akik sokszor egyáltalán nem beszélnek semmilyen nyelven, még nem is beszéltem!
Viszont azt kell hogy mondjam, ha nem jártam volna annyit külföldön, ahol rá voltam kényszerítve a nyelv használatára, lehet hogy én sem mernék megnyekkenni fiatalként, ez nem csak az emberek hibája, sokszor az oktatási rendszeré is :(
A franciák meg úgy gondolják, hogy ez a nyelv egy "világnyelv", ha valaki hozzájuk akar menni, tanulja meg... valamilyen szinten igazuk is van, de teszem hozzá ott is találkoztam mindig 10 emberből 1-gyel, aki hajlandó volt angolul útbaigazítani! :)
nekem meg azt mondták (olyan emberek, akik jártak Franciországban) hogy beszélnek angolul, csak udvariasnak kell lenni velük. Mondjuk franciául köszönsz, elnézést kérsz és aztán már helyen is vagy.
Egyébként pedig miért kéne idegennyelvet beszélniük? Az angolok szintén nem beszélnek semmit, a magyarok szintén nem, az olaszok szintén nem, a szlovákok szintén nem. Most ezt felróni a franciáknak, hogy olyanok, mint bármely európai nép. Ja és az amerikaiak sem beszélnek idegen nyelvet (spanyolok spanyolul, angolszászok angolul- még egymás nyelvét sem)Ja és ezek a népek még akkor sem, ha pisztolyt tartasz a fejükhöz.
És annyival is különbek nálunk, hogy legalább nem büszkélkednek a nem létező nyelvtudásukkal. Menj fel az iwire Magyarországon ritka az az ember, aki nem beszél 2-3 idegennyelvet, de angolt mindenki.
06-12 10:51!
Az összes fővárosban élő ember többnyire nagyképű, még itthon Magyarországon is. :)
Szóval Párizst ezért ne vegyük figyelembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!