Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért mondják azt, hogy pósta?

Miért mondják azt, hogy pósta?

Figyelt kérdés
reklámban és több magyar filmben is láttam, hogy hosszú ó-val ejtik. Nagyon irritál engem mivel itt mindenki csak simán postának ejti, míg a pestiek vagy nem pestiek, hanem a tv-ben, filmekben, megnyomják az "O" betűt és pósta lesz. ki vagyok ettől...mi ez a szokás?
2017. jún. 13. 14:32
 1/8 anonim ***** válasza:
38%

több olyan szó van ahol nem úgy ejtik a szvakat ahogy kell.pl: lesz=lessz

egyik= eggyik

Attila=Atilla

A férjem a papír helyett mindig pappirt mond.engem is zavar néha de már igy szokta meg.

2017. jún. 13. 14:40
 2/8 anonim ***** válasza:
Van aki még hosszú ó-val is írja.
2017. jún. 13. 15:10
 3/8 anonim ***** válasza:
Jóska, levelet hozott a pósta!
2017. jún. 13. 15:29
 4/8 anonim ***** válasza:
Igen, csak az a különbség, h nem jindenki mkndja hosszú ó-val. Szerintem talán szláv hatás.
2017. jún. 13. 16:02
 5/8 anonim ***** válasza:
Attól, hogy valaki a médiában szerepel, még nem okos, sőt, lehet mérhetetlenül buta is. Annyira eluralkodott e helyeken a bárgyúság, hogy semmit sem tehetsz, maximum nem veszed át.
2017. jún. 13. 17:35
 6/8 anonim ***** válasza:
ez valami régies kiejtés lehet
2017. jún. 13. 18:43
 7/8 anonim ***** válasza:
Én azt utálom, amikor az áru szót árúnak írják.. Holott az első a főnév, a második a melléknév. Azért írja úgy, mert tudatlan.
2017. jún. 17. 10:23
 8/8 anonim ***** válasza:
44%

Tirpákiában póstának ejtik a helyi tájszólással.

A '80-as években sokan költöztek arról a vidékről Pestre (az idősebbek még emlékeznek a "fekete vonatok" időszakára), és hozták magukkal a tájszólásukat.

Mivel ugye az elszegényedett emberek megélhetési okból költöztek, így nyilvánvaló, hogy a leglerobbantabb környékekre költöztek, tömbben, ezeken a helyeken szinte mindenki átvette tőlük a pósta ejtést.

Bár azóta szétrajzottak Budapesten, főleg a gyerekeik, de manapság is a prolibb vidékeken beszél mindenki tirpák tájszólással.

Nekem is volt szatmári származású barátnőm, rettenetes környéken laktak, az ő családjának tájszólása miatt néztem ennek utána.

2017. jún. 19. 05:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!