Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Bolgároknál vajon miért...

Bolgároknál vajon miért alakult így ki?

Figyelt kérdés

Még annak idején hallottam, hogy a bolgárok fordítva bólogatnak. Ez ma hirtelen eszembe jutott. És rákerestem.

Azt hittem, hogy ez téves információ, de kiderült, hogy nem. Vajon miért alakulhatott ez így ki? Van még ilyen valahol? Különben nagyon érdekesnek és különlegesnek tartom. Az ilyenek teszik színessé a kultúrákat.

Szívesen fogadnék bármi információt, vagy akár saját tapasztalatot a témával kapcsolatban.

2010. máj. 4. 12:28
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Hehe, azt nem tudom, de nekem is van egy érdekes sztorim, ha már népszokások témakör.

Ha az angoloknak felmutatod a mutató és a középső ujjadat, akkor megsértődnek.

Ez állítólag onnan ered, hogy ha régen elkapták az angol íjászokat, azokat nem ölték meg, csak levágták a két lövőujjukat ( a mutatót és a középsőt ), és amikor legközelebb csatáztak, az ellenfelek így cukkolták őket, hogy felmutatták, nekik még megvan a lövőujjuk :D

2010. máj. 4. 12:43
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
ha jól tudom, vannak még olyan afrikában élő népek akiknél szintén így van. bár az okát én sem tudom, de van egy csomó nekünk (magyarok, európaiak)idegen szokás. pl a kínaiaknál egy jó evés után ha nem böfögsz hangosan megsérted a vendéglátódat, hiszen ezzel fejezed ki, hogy tökéletesen elégedett voltál az étellel.
2010. máj. 4. 13:05
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Bulgária egészen érdekes ország, mert a kultúrájában erősen keverednek a keleti és a nyugati hatások. Ott kezdődik a történet, hogy a bolgárok eredetileg török nép voltak, akik letelepedve Bulgáriában átvették az őslakos szlávok nyelvét. Ezután a Bizánci Birodalom hatása alá kerültek, és az ortodox vallás, illetve a görögökkel való szoros kapcsolat miatt görög hatások is beépültek a szokásaik közé. Azután jöttek az oszmán törökök, akik elkezdtek keveredni a bolgárokkal, így a már így is igen kevert bolgár szokásokat tovább színesítették az iszlámból átvett elemek.

A sajátos bolgár mimika és a gesztikuláció is ennek a keveredésnek az eredménye. Azt pl. nem szokták megemlíteni a bolgárokról, hogy mikor bólogatnak, közben a nyelvükkel klaffognak vagy ciccegnek. Valójában ez jelenti a nemet, nem a bólintás. A görögök ugyanígy ciccegnek, de nem bólogatnak közben. A bólogatás a törököktől jön, akik nem szívesen mondanak nemet, inkább bólogatnak és hümmögnek annak jeléül, hogy megértették, amit mondtál, és nincs igazán ínyükre a dolog.

Na, ennek a kettőnek a keveredése a bolgár "nem".

2010. máj. 4. 13:08
 4/12 anonim ***** válasza:
OFF: Tudtad hogy angliaban az ut bal felen hajtanak?
2010. máj. 4. 13:50
 5/12 anonim ***** válasza:

Nos Tibetben pld az a szokás ha valakinek tiszteletüket akarják kifejezni akkor teljesen kiöltik a nyelvüket rá.

A nyelvöltögetés más ázsiai és óceániai népeknél is létezik különböző jelentéssel.

2010. máj. 4. 13:52
 6/12 anonim ***** válasza:
És Tibetben meg is kerülik háromszor a nagy tiszteletben álló embereket,nem?Legalábbis egy fotós Tibet-témájú könyvében ez állt.
2010. máj. 4. 14:16
 7/12 A kérdező kommentje:

13.08 ez szuper volt.

13.50 1940-es évekig Magyarországon is baloldali közlekedés volt :-)

2010. máj. 4. 15:05
 8/12 A kérdező kommentje:

na akkor én is hozzá teszek valamit.

az a fajta névsorrend, amit mi alkalmazunk

Vezetéknév-utónév csak a japánok, kínaiak, koreaiak, vietnámiak használják még. Mindenhol máshol fordítva van.

Érdekes dolgok ezek.

Mindegyik hozzászólás hasznos volt

2010. máj. 4. 15:15
 9/12 anonim válasza:

Angliában nem csak a forgalom iránya fordított, hanem a villanykapcsolók is fordítva működnek,ami nálunk lekapcsolt állapot, ott az a felkapcsolt.

Na meg a másik dolog, a hideg és a meleg víz külön csapról folyik---> elég nehezn tudtam fogat mosni :P

2010. máj. 4. 15:26
 10/12 anonim válasza:

15:26-os vagyok még mindig!

Van ahol az áramot a boltba veszik! Szóval, van egy kis kártya, amit fel lehet töltetni boltokban, majd otthon bedugod a helyére és működik!

Érdekes!

2010. máj. 4. 15:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!