Mikor alakult ki ez a népszokás Magyarországon, hogy a Jézuska hozza az ajándékot, és miért? A legtöbb más országban a Mikulás hozza. Bocs, de szerintem az logikusabb, nem értem miért keverték itt be a vallási dolgokat az ajándékhozásba?
Mikulás nálunk Magyarországon december 6-án (Mikulás napkor, Miklós nap, Szent Miklós püspök ünnepén) jár, és nem karácsonykor, mint az angolszász területeken.
Karácsonykor a keresztény hagyomány Jézus születését ünnepli, ennek alkalmából vagy Jézuska, vagy Angyal, de nem Mikulás "hozza az ajándékot" karácsonykor.
Magyarországon, Szlovákiában meg még pár helyen december hatodikán jön a Mikulás (vagyis Szent Miklós). Más országokban, főleg nyugaton összeolvasztottak egy északi népi istenséget (Télapót, Hóapót) Szent Miklóssal. Ez az északi istenség kapcsolódik a téli napfordulóhoz (december 21.), Szent Miklós és a Karácsony viszont keresztény kapcsolatúak. Nem más ez, mint a kultúrák összevonása, és már meg is született az a Szent Miklós (Santa Claus), aki Szenteste járja a házakat, és ajándékozza meg a jó gyerekeket. Egy része modern legenda.
Ez a Jézuska dolog, nem tudom hogy van, mert ugye a Karácsony Jézus születésének örömünnepe. Lehet, hogy egyszer valaki valami apróságot adott a gyerekeinek, és azt mondta, hogy a Jézuska hozta? Talán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!