Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » A Magyarok többsége miért...

A Magyarok többsége miért káromkodik és beszél csúnyám?

Figyelt kérdés
Attól vagánynak érzik magukat sok gyerek és felnőtt ha ocsmány szavak hagyják el a szájukat?
2008. okt. 3. 04:51
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
87%

Igen, sajnos ez az egyik oka ennek. A másik meg az, hogy olyan környezetbően nevelkednek, ahol ez természetes. Ezért van az, hogyha rászólsz egy kisiskolásra, hogy fogja vissza magát, még téged is kioszt. Megnézném a szüleiket, hogy büszkék e rá. Valószínűleg igen, mert az ilyen gyerekek tudják jobban megállni a helyüket az életben. (sajnos ez a tapasztalat)

Az én gyerekeim (6 és 8 évesek) csendesek, tudják az alapvető dolgokat, köszönnek, ha kell, nem feleselnek, soha nem követelőznek, stb. De ezt nem értékelik. Az óvodában abszolút nem, ott annak jár a dícséret, aki kiossza a társait, ha kell az óvónőt is. Az iskolában már a tanárok értékelik, mert sok a viselkedészavaros gyerek.

Hát ez van, ez egyre rosszabb lesz. A normarendszerünk kezd összeomlani. A mai fiatalok és kisgyerekek sokszor kiszorulnak az utcára, mert anyuka, apuka sokat dolgozik; az emberek fusztráltak, mert kevés pénzből kell megélni. Innen is eredhet az ocsmány beszéd. Nem is szólva, hogy sok fiatalnak a szülei nem nevelték soha a gyereküket. Pedig attól még, hogy valaki sokat dolgozik, nem zárhatja ki a gyereknevelést. Mert, hogy eteti és ruházza, ez a minimum. Az állat is gondozza a kölykét... A nevelés bonyolult folyamat. Ettől (is) lennénk mi különbek.

Ez nem csak a magyaroknál, szerintem már mindenhol probléma.

2008. okt. 3. 07:19
 2/16 anonim ***** válasza:
91%
Én teljesen normális környezetben nevelkedtem, ahol nagyon ritkán káromkodtak előttem szüleim, akkor is gyorsan elnézést kértek, mégis sajnos nagyon hajlamos vagyok rá. Miért? A környezetem miatt, mindenhol beszólogatásokat hallok, b*zdmegekkel teletűzdelve beszélnek az emberek, így egy idő után ez akaratlanul is átragad. És legtöbbször próbálom kihagyni a megnyilvánulásaimból, mégis olykor-olykor nagyon kifejező szó lehet. :)
2008. okt. 3. 14:05
 3/16 anonim ***** válasza:
70%
Nem feltétlenül a neveléstől függ. Én olyan családba nőttem fel, ahol anyukám pl. sosem káromkodott, legalábbis csúnya kifejezéseket nem használt, ha mérges volt ,akkor is aranyosan más szavakkal fejezte ki magát, apám pedig katonatiszt volt. Nála előfordult, de ő a szavak erejével hatott inkább ránk! Mégis csúnyán beszélek. Ami nem azt jelenti, hogy nem adom meg a kellő tiszteletet. A kettő két külön dolog. Előre köszönök, figyelmes vagyok , és udvarias, de a barátok között igen elengedem magam. Nem akarok és nem is fogok rajta változtatni, bár mondták már, hogy mint nőnek nem áll jól, de én így érzem jól magam. Nem minden második szavam csúnya, de azért tudok egy s mást. Egy valamit azonban én sem tűrök. Ha egymással beszélnek csúnyán az emberek. Én sem szidom senki anyját, az enyémet se tegyék. Ha káromkodom idegesség miatt teszem!
2008. okt. 3. 14:52
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Mi az hogy a magyarok többsége? Az angol nyelvűek például sokkal nyíltabban és legalább ilyen gyakorisággal káromkodnak, nem hiszem hogy más nyelvben kevesebb lenne a "bazmegek" és a "seggfejek" száma.

Túl nagy problémát nem kell csinálni a káromkodásból. Valaki csak így tudja levezetni a feszültséget. Mennyivel jobb mint verni az asszonyt, alkoholizálni és vandálkodni, nem igaz?

2008. okt. 3. 14:53
 5/16 anonim ***** válasza:
33%
szellemi igénytelenség a minden 2. szóban elhangó b..meg és a többi káromkodás. Én sem káromkodok és nagyon zavar ha a környezetemben valaki így viselkedik. És valóban a káromkodás ragadós. :( épp ezért kerülöm azt aki így beszél.
2008. okt. 3. 16:13
 6/16 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy nem tudnak disztingválni. Én is olyan közegben nőttem fel, ahol anyukám sose beszélt csúnyán, apukám is csak ritkán, mindketten tanárok, szóval nyilván nem ők neveltek csúnya beszédre. Egyszerűen kamasz koromban rám is ragadt ez-az. De meg tudom válogatni a szavaimat, mert erre viszont megtanítottak. Tudok kulturáltan beszélni tanárral, főnökkel, boltban, hivatalban, orvosnál, sőt, mostmár gyerekem is van, hát naná, hgoy előtte nem beszélek csúnyán. Viszont amikor a barátnőimmel beszélgetek és valaki olyat mond, ami marhára meglep és ledöbbenek rajta, akkor ki szoktam nyögni hogy "baaaaaaazdmeg".

Szóval nem az a baj, hogy az emberek beszélnek csúnyán is, hanem az, hogy nem tudnak disztingválni.

Amúgy a magyar nyelv a leggazdagabb káromkodások terén :-)

2008. okt. 3. 20:58
 7/16 anonim ***** válasza:
54%
Mert eleget gyúrunk... :) Tényleg az van, hogy az úgynevezett felsőbb körökben kötelező mindenkit hím genitáliának nevezni, gyakran kell hivatkozni a közösülésre szinte minden hangulatot leírva ezzel, és a választékosság is új értelmet nyert: aki eredetibb a kocsis szakmában, az nyilván nagy ember... Lásd Ö.B., de kár lenne egy viszonylag kultúrált felfortyanást átlagosnak tekintenünk...
2008. okt. 5. 13:03
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
A környezet.... Engem sem neveltek iylennek, de csak igy uszhatom meg h ne piszkáljanak mégha nincs is kedvem igy bezsélni... néha sajnos kell
2008. okt. 30. 23:57
 9/16 anonim válasza:
Mert rengeteg olyan szavunk van,ami egyetlen nyelvre sem fordítható le,max.hozzávetőlegesen.Ezek beleépültek a kultúránkba,a mindennapjainkba,az egész lelkivilágunkba!A gond csak az,hogy általában pesszimizmussal párosul,keserűségből fakad,ami már történelmi...
2008. nov. 20. 21:50
 10/16 anonim válasza:
Előttem válaszolónak:nem csak a káromkodás a "kehénk",amit elvárnak,hanem a panaszkodás is,ami szintén összetartja az embereket,előbb,mint a jó.
2008. nov. 20. 21:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!