Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Régem a virrasztás azért volt...

Régem a virrasztás azért volt szokásban, mert a halál megállapítás bizonytalan volt és várták, hátha "felébred" az illető? 100-ből hányan tértek magukhoz? Hány embert temethettél el élve?

Figyelt kérdés
Meddig tartott a virrasztás? Hogy oldották meg?
2016. szept. 12. 16:09
 1/4 anonim ***** válasza:
Ez engem is érdekel.
2016. szept. 12. 16:25
 2/4 anonim ***** válasza:
95%

Régen ( 100-150 évvel ezelőtt) a virrasztás a halottól való búcsúzás, siratása, a lelkéért való imádkozás miatt volt. Voltak vidékek, ahol nem a családtagok, hanem az erre felfogadott sirató asszonyok voltak a halott mellett. DE ez a temetés előtti éjszaka volt.

Régen előfordulhatott az élve temetés is, mert a halált abból állapították meg, hogy a tükör behomályosodik-e a lélegzetétől. Hogy mennyi lehetett, ezt senki nem tudja.

2016. szept. 12. 16:29
 3/4 A kérdező kommentje:

No, jó sok nyelvtani hibát vétettem, az biztos! :)

Még ma is olvasni olyan eseteket, hogy valaki a hullaházban tér magához. Pedig már 2016-ot írunk.

2016. szept. 12. 17:09
 4/4 anonim ***** válasza:
62%

Nem tudom, hány élve temetés volt, de hogy nagyon kevés, az biztos.

Egy időben nagyon félt a nép ettől, ezért divatba jött, hogy a keresztre csengőt szereltek, és egy madzag ment le a koporsóba, hogy ha az illető feléled, akkor jelezhessen, hogy ássák ki.

Már több dokumentumműsorban is hallottam, hogy ilyen "feltámadásra" nem volt példa, soha, sehol.

2016. szept. 13. 21:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!