Melyek a leggyakoribb, legtipikusabb szabolcsi tájszavak?
pulya = gyerek
tejfel = tejföl
vedér = vödör
paszuly = bab
laska = tészta
iromba = cirmos
furik - talicska
pulya - gyerek
lepcsánka - tócsni, lapcsánka
spór - tűzhely
jösztök - jöttök
pecu - fáskamra
blóder - sütő
lábtó - létra
mensz - mész
málé - kukoricaliszt
lefele - előszeretettel használják az igekötőköz a "fele" szót
felfele
kifele
befele
cibere -mikor a lekvárfőzéskor már levet ereszt, elkezd főni pld. a szilva
csirásgaluska - sztrapacska
nyögő - sztrapacska
nyögvenyelő - sztrapacska
spájz - kamra
murkó - sárgarépa
csida - kicsi, fiatal ló
brant- átok, pl.: a brant egyen meg (a brant a seb üszkösödését jelenti SZ-SZ-B megyében de nem ebben az értelemben szokták használni a brant szót)
tinálatok - pld. ha valaki mondta, hogy megy hozzájuk, így mondta
kas - kukorica tároló
góré - napraforgó levágott szára, régen még kerítést is csináltak belőle
tengeri - kukorica
kupa - vizeskanna fedele
pad - padlás
sódar - füstölt sonka
csurka - felkötött haj
paszuly - bab
bobájka, babájka - mákos guba
ler - tűzhely sütője
dücskő - nagy, testes farönk
pocok - patkány
rétoja - létra
tornác - folyosó
lú - ló
tallu - toll
duszi - tört burgonya gombóccá formálva
törtpaszuly - törtbab
mackó - melegítő alsó
kirántott hús - rántott hús
köszméte - pöszméte
levonó - matrica
pitvar - előtér
mag - szotyola, napraforgó mag
vider - vödör
putina - liszt tároló
rocska - ebbe fejték a teheneket, fejéshez használták
tejes csanak - tejes kannák
zsajtár - szintén a fejésnél használták, a rocska másik neve
gerjesztő - begyújtáshoz használt vékonyra vágott fa, vagy gallyak
bugázás - a napraforgómag kiverése a növény tányérából
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!