Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » A magyarok és románok miért...

A magyarok és románok miért utálják annyira egymást?

Figyelt kérdés
2015. szept. 7. 17:24
1 2
 11/14 anonim válasza:
Még fiatalon, vagy 30évvel ezelőtt exportmunkán kiküldetésben töltöttem 7 hónapot a bp-i gyárunktól Romániában, egy Bukaresttől kb 70 km-re fekvő városban. Mind a gyárban , mind a szabadidőben nagyon jó elvoltunk egymással, és senki nem utált senkit. Bár vettem a fáradságot és keményen tanultam románul és megpróbáltam a csapatunkat jól "eladni". Sikerült. Tudom, ott is vannak gyűlölködők, meg nálunk is, de valószínűleg ez még sokáig így lesz. Arról meg egyikünk sem tehet, hogy egy háborúban vesztes országot a győztes hatalmak így megaláztak. Az osztrákok is gyilkolásztak bennünket évszázadokig, most ők utálnak bennünket, mi meg nyaljuk a feneküket. Ott is dolgoztam két évet, jól beszélem a nyelvüket, mégsem ölelnek a keblükre. Nem érdekem hazudni, azt hiszem én is magyar vagyok, a véleményemet pedig őszintén vállalom.
2015. szept. 14. 15:55
 12/14 anonim ***** válasza:

#11: rendben, DE!

"Arról meg egyikünk sem tehet, hogy egy háborúban vesztes országot a győztes hatalmak így megaláztak."

Ez így egyszerűen nem igaz! Az akkori román vezetés nagyon is nagy mértékben felelős azért, hogy *ennyire* sikerült Magyarországot megalázni. Pl. Arad, Nagyvárad, Szatmárnémeti, ezek egy több tucat km-es sávban magyarlakta területek voltak, amiket az angolszász győztesek meghagytak volna Magyarországnak, de a románok kikövetelték/nyalták maguknak a franciáknál. Kellettek a zsíros partiumi földek, a szép városok, a jó kis vasútvonal... pedig az égvilágon semmi joguk nem volt hozzá, semmi alapja nem volt a követeléseiknek. Nem mintha Erdélyhez lett volna, de ott könnyebb megmagyarázni, hogy sok volt a román.

Nem is beszélve arról, hogy az étvágyuk még ennél is nagyobb volt, mivel a Tiszáig akarták a határokat kitolni.

Megjegyezném, hogy ettől függetlenül én sem utálom a román embereket, de az tény, hogy az akkori román vezetés irreálisan és igazságtalanul sokat követelt a békeszerződéskor, tehát igenis tehetnek róla, hogy a román-magyar ellentét máig sem tud begyógyulni, mert azt, ami akkor történt, nem lehet egyszerűen elfelejteni vagy megbocsátani.

2015. szept. 15. 08:47
 13/14 Tom Benko ***** válasza:
@12: Egyetértek, de azt azért hozzáfűzném, hogy a téma most, majd egy évszázaddal a történtek után kissé túl van már lihegve. Sajnos amíg vannak olyan emberek, akik karrierjük részeként folyamatosan hivatkoznak rá, a sebek nem fognak begyógyulni, az ellenségeskedés megmarad. Csak sajnos olyan szinten lesz irreális, mintha a törökökkel lennénk haragban a budai vár 1541-es elfoglalása miatt.
2015. szept. 16. 08:57
 14/14 anonim ***** válasza:
Igaz. A sebek tépkedése nem segít.
2015. szept. 16. 19:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!