Az iszlám országokban kötelező vallásosnak lenni? Az, hogy valaki muzulmán, az adottság, mint az állampolgársága? Nem mondhatja azt, hogy őt az egész vallás hidegen hagyja?
"Általánosságban inkább fordítva igaz, amit írsz: minél vallásosabb egy ország, annál elmaradottabb, sok tekintetben."
Nem, ez ebben a formában nem igaz.
Spanyolország és Olaszország már régóta nem olyan vallásos, mint volt valaha és amilyennek még mindig hiszik, nagyon kevesen járnak csak templomba.
És valószínűleg a gazdasági fejlődési lemaradásuk összefüggésbe hozható a vallástalanodással is, mindkettő a félresikerült modernizáció terméke.
Ha meg globálisan megnézed, Japán, Dél-Korea és a Kistigrisek - ezek mindegyike elég jelentős mértékben vallásos társadalom.
Aha. Már csak egy kérdésem van:
Az államnak MI A F*** KÖZE VAN HOZZÁ, HOGY NEKEM MI A VALLÁSOM?!!!
Egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogy hogy alakulhatott ez így ki, hogy hogy lehetnek ilyen öntudatlanok az emberek. Létezik a vallásnál személyesebb dolog? És ezt akarja előírni az állam? Mi az istent érdekli??
De komolyan, túl a dühöngésen: soha nem értettem, hogy államok mi alapján szólnak ebbe bele. Már töritanulásnál sem értettem, hogy miért léteznek egyáltalán vallás alapú háborúk. Ugye akkor kerülünk konfliktusba, amikor érdekeink ütköznek valakivel, és akkor történik ez meg, ha félünk, hogy a másik valami olyat tesz, ami ránk károsan hat. Na most, azt magyarázza már meg nekem valaki, hogy ha a szomszédom protestáns, én meg keresztény vagyok, akkor nekünk, azon túl, hogy elismerjük ezt a különbséget, mi a fene dolgunk van egymással? Ő a jobb oldali templomba megy, én a baloldaliba. Kész. Mi a fenének háborúznak ezért országok? Miért nem tudnak különböző vallású csoportok egymás mellett nyugisan élni?
(persze sejtem a választ: azért, mert az egész a legritkábban a vallásról szól, a vallási különbség az egy olyan tényező, amit ürügyként lehet használni mindenféle célú háborúhoz)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!