Van olyan, hogy valaki a húszas évei elején egyszerűen még éretlen az egyetemre?
Én 22 vagyok, és egyszerűen nem találom a helyem. Elkezdtem valamit, az nem tetszett, megszakítottam, aztán kicsit befordultam magamba, elkezdtem valami mást, de ezt is utálom. Igazából nem is azért választottam, mert érdekelne, hanem mert a szüleim mindenképp azt akarták, hogy valamivel elfoglaljam magam. Most kínkeservvel csinálom, nem bírom komolyan venni, és ismét a váltáson gondolkodom. 20 évesen érettségiztem, ha kitartottam volna az elsőnél, már az alapszak utolsó évében lennék.
Nem az a baj, hogy lusta lennék, vagy ilyesmi. Annál furább ez a dolog, mivel szinte mindig mindenhol én voltam a legjobb tanuló, az "osztály esze", jártam versenyezni, soha nem volt 4-esnél rosszabb jegy a bizonyítványomban és mindig majdnem kitűnő voltam. És nagyon kíváncsi és érdeklődő voltam mindig is. De valahogy leeresztettem. Úgy érzem, most az életemről kell döntenem, mert egyszerre kell figyelembe vennem azt, hogy mi érdekel, hogy mire megyek mesterre, hogy mi mennyire piacképes, mennyit fogok keresni, és úgy érzem, ezek agyonnyomnak. Közben meg mennek az éveim, és még mindig egy olyan szaknál tartok, amit rühellek. Szívem szerint annyit szeretnék, hogy az élet hagyjon békén, elmehessek egy hátizsákkal világot látni, minden hónapban más csajjal flörtöljek és jó sokat bulizzak a barátaimmal. Ezt szeretném a legjobban. Az az elméletem, hogy azért nem megy a pályaválasztás, mert egyszerűen most nem ezt érzem fontosnak. Meg akarom találni a boldogságot, és ehhez az kéne, hogy begyűjtsek egy csomó élményt, amik kamaszkorban kimaradtak. Meg amúgy elég kevés a társasági rutinom is, kicsit mereven viselkedem, és az egyetemválasztást is pl. olyanoktól teszem függővé, hogy "milyen lesz a társaság, mi van, ha ott kinéznek az emberek". Ilyeneket helyezek egy szintre azzal, hogy mennyi a tandíj meg mennyit kell tanulni! Ha most minden erőmet az egyetemi hajtásra teszem, kimegyek külföldre tanulni (ott van az, ami érdekel), akkor, úgy érzem, már át is léptem a szürke nagybetűs életbe, és onnantól kezdve már csak a karrier lesz. Igazság szerint kicsit gyerek akarnék még lenni, pontosabban kamasz. Csak ez így elég hülyén néz ki, meg hát a bulizásból, csajozásból nem lesz diploma.
Ismerek egy srácot, aki egy zseni, 100%-os emelt érettségiket tett, és egyszerűen nem bírt egyetemre járni. Túl könnyű volt neki. Most érettségivel kétkezi munkát végez (báe lehet, hogy boldog közben). Nem szeretnék így járni...
Ismerem az érzést, mondjuk én nem bulizni jártam, és világot sem láttam. De 25 évesen még nem igazán tudom, hogy mi is érdekelne igazán. (Még mielőtt bárki leszólna, azért nem csak éltem a nagyvilágba, hanem 4 éve dolgozom). De még mindig nem találom a helyem és igazság szerint az is visszatart, hogy semmilyen támogatásra nem számíthatok, se pártól, se családtól. Úgy érzem, hogy anyagilag teljesen csak magamra számíthatok és így elég nehezen mozdulok meg bármerre is. Pedig muszáj lesz kezdenem magammal valamit, mert most érzem, hogy nem ott vagyok ahol kellene.
Ha neked van valamilyen biztosabb családi háttered, akik pénzelik is az elképzeléseidet, akkor még most keress kalandokat, ne 30-40 évesen, amikor már "késő". Egyetemre később is járhatsz. Bár most szólok, hogy munka mellett nagyon nehéz. Addig könnyű járni amíg nincs senkiért és semmiért felelősséged.
Van, sőt van aki késbb se. Ne erőltesd, inkább csinálj olyat mást amit szeretsz, foglalkozz olyan dologgal ami érdekel. Mert később, ha kínok árán elvégzed, ne légy tévhitbe, az adott szakmában szinte ugyanaz vár, ugyanazok az arcok mentalitás, elvárás, mint az egyetemi szakodon, szóval tökönrúgással is felér, mert ha megvan a diploma, már csak azért is folytatod mert megvan a papír. Csinálj olyat amit élvezel és nemcsak sikeres leszel, de még boldog is.
és a diploma hiánya az baromira nem jelenti, hogy"kétkezi" munkát kell csinálni később. Ha ügyes vagy csinálsz egy válllalkozást, és majd dolgoznak neked.
Ha sokminden érdekel, de nem tudsz kiválasztani egyet, akkor lehet, hogy neked sokmindennel kellene foglalkoznod. Az egyetemek közötti vándorlás néha pont ebben segít, hogy az ember jobban megismerjen dolgokat.
Van olyan ismerősöm, aki egy félévig évfolyamtársam volt az egyetemen, de egy másik szakról jött át és rövidesen egy harmadik egyetemre távozott, végül egy negyedikféle diplomát szerzett meg és ma sikeres ember, pont azért, mert sok mindenbe belelátott (újságíró lett).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!