Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » A cigányok "nem szeretése"...

A cigányok "nem szeretése" csak rasszizmus miatt lehetséges?

Figyelt kérdés

Nem tudom hallottatok e már az irish traveler nevű etnikai csoportról, akik nagyjából ugyanolyanok, mint a cigányok, csak éppen írek!

Tehát világos bőrű vörös meg szőke hajú emberek, Írországban élnek, tehát SEMMI közük nincs a cigányokhoz, de valamiért mégis ugyanugy élnek és viselkednek.

Azaz nomád módon élnek, aktuális helyükön fosztogatnak, vonzódnak a fémkereskedelemhez, a lókupeckedéshez. Sok gyerekük van, szeretik a csicsát, boxolnak, stb...

Tehát ha a szomszéd utcában a telep lakosságát kicserélnék ilyenekre, akkor kb ugyanannyira lennék feszkóban, mint egyébként.

És ha mondjuk az irish travelerek nem lennének a szivem csücskei, akkor azért is kapnám a "rászistá" jelzőt?

Pedig nekem az írekkel semmi bajom.

Értitek mire akarok reflektálni?

Mert mondjuk én nem tudom kinek és miért érdeke, hogy a cigányokat faji alapon védjék, miközben az emberek a viselkedésük miatt nem szeretik őket elsősorban.

2014. okt. 8. 19:38
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
74%
Szerintem a cigányokat senki se szereti saját magukon kívül. Aki azt mondja hogy igen az hazudik. Nincs semmi olyan tulajdonságuk amit szeretni lehetne bennük: koszosak, büdösek, rendetlenek, érthetetlenül beszélnek, sok köztük a bűnöző stb. Szerintem nem sok olyan ember van aki a bőrszínük miatt utálná őket, inkább a viselkedésük miatt.
2014. okt. 8. 19:41
 2/17 A kérdező kommentje:
te vagy nem olvastad el a kérdést, vagy nem esik le az állad attól, hogy létezik egy másik népcsoport is, akik ugy viselkednek mint a cigányok, csak éppen mégsem cigányok
2014. okt. 8. 19:43
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
A cigányoknak azért a bőrszínét említik elsőként, mert az alapján azonosíthatók legkönnyebben errefelé, de a viselkedésük és a "kultúrájuk" (lopás, rablás, stb.) miatt nem szeretik őket az emberek.
2014. okt. 8. 19:44
 4/17 anonim ***** válasza:
61%
Kérdésedre a válasz: nem. De, hogy te rasszista vagy az biztos, itt lenne az ideje felvallalni és nem azon rugozni, hogy a csúnya emberek lerasszistaznak (szerinted) alaptalanul.
2014. okt. 8. 19:46
 5/17 A kérdező kommentje:

na, de akkor nézzük ujra.

ha én az irish travelereket rühellem, akkor rasszista vagyok? Mert ez azt jelentené, hogy az ireket, mint rasszot utálom, mivelhogy az irish travelerek irek. De az ireket nem utálom, csak az irish travelereket.

gondolom ilyenre már beadja a kékhalált a neoliberális gondolkodás.

(de amugy könnyen vitában maradhatsz, ha mellébeszélsz, vagy továbbra sem olvasol utána, hogy kiket emlegetek)

2014. okt. 8. 19:52
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
elolvastam a kérdést és értem hogy miről van szó, nekem sem a cigányokkal van bajom konkrétan hanem mindenkivel aki úgy viselkedik mint ahogy a cigányok nagy része
2014. okt. 8. 20:06
 7/17 anonim ***** válasza:
64%
Ha egy népcsoportot csupán származása miatt megvetsz, gyűlölsz (nem szereted), az bizony rasszizmus, bármely népcsoportról legyen is szó!
2014. okt. 8. 20:10
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
én sem nevezném rasszistának azokat akik a cigányokat/irish traveler-eket nem szeretik, az egészen más amikor valaki azért gyűlöl más embereket mert nem úgy néznek ki mint ő vagy nem ugyanazt a nyelvet beszélik
2014. okt. 8. 20:12
 9/17 anonim ***** válasza:
72%

Nem. Hogy egy lentebb írt kérdésedre válaszoljak te azért vagy rasszista mert egy TELJES népcsoportot ítélsz el néhány - mert egy részük bűnöző... stb., amiket írtál.

A "cigányokat" te nem úgy ítéled meg mint egyéneket, hanem mint egy csoportot.

Ez olyan mintha külföldiként utálnád az egész magyarságot, mert rosszindulatú, irigy, tolerancia mentes emberek. (nyilván ez csak egy példa) És nyilván nem igaz minden magyarra, de vannak ilyenek.

2014. okt. 9. 00:29
 10/17 anonim ***** válasza:

Nem, kérdező, te tájékozatlan vagy nagyon (ezt itt a más témájú megjegyzéseid mutatják). Valakiket nem szeretni, és indokolatlanul, ráadásul hamisan megalázni, az két dolog. Nem szeretheted mondjuk a túl magas hangúakat se, mert például bántja a füledet. Sőt, nem kell szeretned a cigányokat, vagy másokat se. De ha szidod őket oktalanul, megalázó/hamis dolgokat állítasz, vagy teszel, akkor rasszista leszel. Ennek is vannak fokozatai. Lehet, hogy csak nagy szájú vagy. Lehet hogy tettlegességre vetemedsz. Ez is kettő.

A viselkedés miatt nem szeretni valakit, az nem rasszizmus, hanem butaság. Belül azt képzeled, mindenkinek hozzád hasonlóan kéne viselkedni. Nem igazán tudod, a másik miért viselkedik úgy, mi oka rá, megszokásból, vagy általad előidézett ok miatt teszi. Szóval fogalmad sincs, miért viselkedik úgy, csak nem szereted ezt. Arra nem gondoltál, hogy ő ugyanígy érez? Ő meg téged nem szeret. Neked szabad, neki nem? No látod, ez viszont már rasszizmus. Mert magadnak több jogot követelsz alanyi alapon. Úgy nem jár.

2014. okt. 9. 13:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!