Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Nektek mi a véleményetek az...

Nektek mi a véleményetek az Egyesült Államokról?

Figyelt kérdés

Gondolok itt:

-gazdasag

-emberek

-cégek

-oktatás, stb..

2014. júl. 30. 16:13
 1/6 anonim ***** válasza:
71%

Szerintem vannak nagyon jó és nagyon rossz dolgai az országnak. Igazából azért nehéz beszélni róla, mert minden állam más valamiben, azok ott nem úgy működnek, mint nálunk a megyék / régiók, sokkal nagyobb a szuverenitás.

A szabadság erős, és ott van mindenhol, viszont van egy-két dolog, amit már túlzásba visznek. Ezek azok a dolgok, amikre sóhajtunk, és ezt mondjuk, hogy "Amerika...". Pl. mikor egy kisgyerek az iskolában pisztolyt formáz az ujjaiból és azzal lövöldöz, és emiatt kirúgják. (Mondjuk a közhangulat, ami akkor volt, némi felmentést adhat a helyzetre.)

Az egészségügye egy nagy csőd, de ez ugyebár mindenkinek már a könyökén jön ki, szerintem az ott az állandó politikai gumicsont - bárki akarna vele bármit kezdeni, mindig lesz valaki, akinek ez vagy az nem tetszik. Viszont a kórházaik nagyon jók, modernek, fejlettek, az orvosaik jól vannak fizetve.

Az oktatás struktúrája sokkal jobb, mint a miénk, ott már tényleg elterjedt a gondolkodásra nevelés. Itthon még sajnos csak ott tartunk, hogy a gyerek biflázza be a tananyagot, és tanulja meg, hogy mit kell válaszolni egy kérdésre.

Viszont a túlzott szabadság itt is tetten érhető, pl. hogy valamelyik iskolában lehet választani, hogy az evolúciós vagy az "Isten teremtett mindent" világképet tanulja a gyerek, én ezt nem hagynám.

Jellemző, hogy sok szülő lenézi a közoktatást. Azok a gettósulik, amiket a filmekben szoktunk látni, léteznek, de korántsem olyan sok van belőlük, mint amennyit a filmek sugallnak. Egyszerűen csak ezek a jó táptalajai a filmes-tinis sztoriknak.

A magániskoláik tényleg nagyon jók, kb. olyanok, mint az eduline listájának legelején szereplő gimnáziumok (mmint ami az oktatás minőségét illet). Csak a felszereltségük sokkal jobb, ez főleg a természettudományos tantárgyak (kémia, fizika, biológia) oktatásánál mutatkozik meg.

Úgy tudom, a diákok nagyobb hatalmat kapnak, pl. a diáktanácsoknak tényleg konkrét beleszólása van a dolgokba, míg nálunk a középiskolákban ez kimerül a nevetséges DÖK-ökben, ami max. bulikat szervez.

Az iskolaújságjaik is sokkal önállóbban, normálisabban működnek, itthon meg (már ahol van), eléggé erőltetett ez a téma, szokás szerint mindent a tanárok akarnak kézben tartani.

Az emberek... igen, megvannak azok a tipikus amerikai hülyék, akikről mindenki beszél, de mindenki tegye a szívére a kezét - hol nincsenek ilyenek? Mindenhol vannak, csak kis országokban kevesebben, nagy országokban többen. Itthon is van belőlük elég.

Ami esetleg megdobja a számokat, az az, hogy az USA-ban még mindig dívik az a családmodell, hogy anya nem dolgozik, hanem otthon marad a gyerekekkel + vezeti a háztartást, apa meg kitermeli az anyagiakat.

Nyilván aki éveken keresztül nem dolgozik sehol, a napi munkája a reggeli készítés - mosás - vécépucolás háromszögben telik, attól nem várhatunk el hatalmas IQ-attrakciót, még akkor sem, ha esetleg meg lenne a sütnivalója.

Másik oldalról viszont a nők sokkal dominánsabban jelen vannak az élet területein (ez mondjuk minden nyugati demokráciában megfigyelhető). Politika, gazdaság, közélet, kb. mindenhol igaz ez.

2014. júl. 30. 17:23
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm. És teljesen egyetértek ezzel a válasszal! Rengeteg mindent tudok az Országról. Van amit nem soroltál még fel, pl a cégek, (bár ezeket tudom) de semmi gond. Szóval szok mindent tudok az USA-ról, de itt tanultam olyat is, amit eddig nem tudtam! Koszi! :)
2014. júl. 30. 17:34
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

igen, az első kommentelő nagyon jól leírt szinte mindent.. DE az oktatás részével nem értek egyet! Mármint igaz a magániskolák nagyon, magas színvonala, és a szabadságjogok mértéke a diákoknál, és a szerepük is, viszont egy közintézményben a középiskolás színvonal nevetséges! Európa a diákjogok területén konzervatívabb, viszont nálunk egy középiskolai oktatás az nagyon erős, mégha "beseggelős" is a módszer, a mi tananyagunkhoz képest az ottani az általánosiskolaival ér fel..

és még amerikával kapcsolatban megemlíteném a nemzettudatukat! Ami nálunk konkrétan nem, hogy nincs, hanem már már ciki! Ők egy büszke nép, büszkén húzzák fel, teszik ki az amerikai zászlót minden nap, és hangsúlyozzák nemzetiségük.. nálunk ez nincs meg, sőt inkább a "miért ide születtem" eszme terjed, a fiatalabb generációk között. Ezt mindenképp átvehetnénk tőlük! :)

2014. júl. 30. 19:45
 4/6 A kérdező kommentje:

Részemről a legszebb dolog az, és tenyleg ezért az USA a kedvenc országainak között az 1. mert szinte minden családi ház oldalára ki van rakva az amerikai zászló, ( itthon többnyire ezt nevetségesnek tartjuk, főleg vidéken, ha valaki ki teszi zászlónkat ) és tényleg annyira szeretik a nemzetüket, hogy minden football meccs után, meg ünneplik ezt, minen néző kezében amerikai zászló, ott lobogtatják. Ezt annyira jó nézni.

Családok, kisgyerekek, fiatalok járnak el és szurkolnak kedvenc csapatainak. Kulturáltan mennek ki a stadionból, és nem verik össze egymást, nem öldösik egymast, nem dobálják egymást stb. mint itt Magyarországon. Bandába mennek el a szurkolok, és ha nem a csapatuk nyer, már ossze kell verni a másik szurkolót. Hát ez szegyen.

Vissza terve Amerikára, szerintem egy nagyon jó dolog ez a túlzott hazaszeretet. A zászló szép, és divatos. Én személy szerint büszkén hordom egy pólón, táskán :)

2014. júl. 30. 20:16
 5/6 anonim ***** válasza:
Szerintem sokkal prűdebbek és konzervatívabbak, mint amilyennek mutatják magukat.
2014. aug. 3. 23:16
 6/6 A kérdező kommentje:
Szerintem meg nem. Jártam már ott, és rengeteg emberrel beszélgettem. (Ismeretlenekkel is!) de ezt te miből gondolod?
2014. aug. 5. 15:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!