Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Más nem érzi furának az...

Más nem érzi furának az angolok beszédmódját?

Figyelt kérdés

Nem a nyelvi hangsúlyra gondolok, hanem inkább az érzelmi nyomatékra, illetve annak hiányára. Egy magyar, amikor jókedvű, akkor jókedvűen beszél, amikor mérges, akkor viszont hevesen, nagy érzelmi töltettel beszél. De a brit angolban valahogy azt látom, hogy egészen más ez a nyomaték, mint nálunk, valahogy mintha kisebb lenne a hangsúly, hanglejtés és nagyobb a szavak tartalmának a jelentése. Mintha ugyanolyan könnyed hangvétellel mondanának súlyos dolgokat. A másik véglet meg szerintem az olasz, ahol ígyis-úgyis "perlekedve" beszélnek, tökmindegy, mi a téma, és állandóan vadul gesztikulálnak.

Más is érzi ezt?

2014. jún. 5. 00:29
 1/9 anonim ***** válasza:
Én is érzem ezt igen, de szerintem ezzel is megismerhetsz más nézőpontokat és ez jó :)
2014. jún. 5. 00:45
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Én kint élek Angliában, angol kollégákkal dolgozom. Én nem úgy vettem észre, hogy az angolok nem képesek érzelmeiknek megfelelően reagálni. SŐT! Elég hevesen tudnak vitázni ha úgy adódik. Csak menj be a pubba-vagy menj el egy meccsre. Munkahelyemen egy megbeszélés után, volt kolléga aki olyan mérges volt, hogy nem csak anyázott, de tört-zúzott. De 2 dolog tény:

Az egyik, hogy mi magyarok sokkal cifrábban tudunk káromkodni. Az angoloknak egyszerű e a káromkodási szavuk, de hevesen, haragosan, akár kellő zajjal tudják előadni.

A másik,hogy az angol nők többsége, de néha a férfiak is, iszonyú orrhangon tudnak affektálva beszélni. Néha-néha azon kapom magam, hogy én is magasabb hangfekvésben affektálok .:) Pedig elég mély hangom van nő létemre..

Egyébként az angolok is lelkesen mutogatnak beszéd közben. Ez nagyon nagy előny, mert régebben a kezük gesztikulásából jöttem rá sokszor, hogy mit akarnak mondani..:)

2014. jún. 5. 01:54
 3/9 anonim ***** válasza:
Nem érzem furának, ők ilyenek, és kész. Nem vagyunk egyformák.
2014. jún. 5. 07:33
 4/9 A kérdező kommentje:

"Elég hevesen tudnak vitázni ha úgy adódik. Csak menj be a pubba-vagy menj el egy meccsre. "

Jó, hát ennyi erővel bemehetek egy elmegyógyintézetbe is. Engem az átlag érdekel, nem a lecsúszott proli focihuligán réteg, ezek ugyanis minden országban ugyanolyan ordenárék.

"Az egyik, hogy mi magyarok sokkal cifrábban tudunk káromkodni."

Legenda. Ők is tele vannak káromkodással, szlenggel:

[link]

Ezt a magyarok többsége a következő okok miatt nem akarja elismerni:

1. Nem szokták hallani, illetve nem ezt tanítják a British Council nyelvkönyvei, úgyhogy nyilván nincs is. A filmekben meg halljuk, hogy "fuck", "bastard", "idiot", "asshole", meg még pár példa, és akik jobban nem ismerik a nyelvet, azt hiszik, hogy ennyi. Mert az idegen nyelveket tanulók rendszerint nem rakodómunkások meg kocsmárosok között sajátítják el a szókincset.

Őszintén: miközben minden magyar meg van győződve róla, hogy mi tudunk a legcifrábban káromkodni, hányszor látunk erre bizonyítékot a hétköznapokban? A legtöbb ember magyarul is csak pár káromkodást használ, és nem a Mónika Show fogatlan ózdi cigányainak szintjén káromkodik.

2. Nemzeti érzés. Ugye mivel mi magyarok vagyunk, ezért nem vitás, hogy a mi nyelvünk a leggazdagabb, legváltozatosabb, legalkalmasabb a káromkodásra, legősibb, legszittyább, stb.

"A másik,hogy az angol nők többsége, de néha a férfiak is, iszonyú orrhangon tudnak affektálva beszélni. "

Na, ez viszont igaz.

2014. jún. 5. 10:25
 5/9 anonim ***** válasza:
56%

Időpont ma 10:25

Már elnézést, de nem csak a lepukkant prolik járnak pub-ba vagy meccsekre.

Angliában minden harmadik ember nők, férfiak, gyerekek nagy foci rajongók. Nekem a főnököm aki milliomos a United csapat rajongója, és minden meccsére elmegy bárhol is legyenek. Igen, ültem már be velük pubba, mert a pub itt kint nem olyan mint otthon egy kocsma. Nagy kivetítők, és mennek a meccsek, Lehet szurkolni, lehet fogadni..

teljesen átlagos ember vagyok, nem takarítok kint hanem normális angolok között dolgozom, vagyis teljesen átlagos angolokkal.

A cifrább káromkodást meg úgy értettem, hogy angolul például nem káromkodik senki sem úgy, hogy pl:

óóó, hogy a rézfa**ú bagoly.... etc..

Igen, tudnak káromkodni az angolok is, mellé hevesen gesztikulálnak, ahogy mi is.

Bocsi, ha nem tetszik a válaszom, azt hittem érdekel az olyanok válasza is akik benne élnek.. de úgy látszik csak azok a jó válaszok akik bólogatnak a te érvelésedre...

Na itt be is fejeztem..

2014. jún. 5. 10:54
 6/9 A kérdező kommentje:

"Angliában minden harmadik ember nők, férfiak, gyerekek nagy foci rajongók."

Én ezt értem, de azt értsd meg, hogy a kérdésem a hétköznapokra vonatkozott, a hétköznapi, átlagos beszédre. A fociszurkolás egy speciális eset, mert ott minden az érzelmi töltetről szól. Ezért írtam, hogy aki szurkol foci közben a csapatának, az mindig harsány és heves, bármilyen nemzet tagja is. Ugyanez vonatkozik a kocsmára, asztaltársaságokra, lagzikra. Persze, hogy olyankor mindenkinek nagy a hangja, de nekem nem erre vonatkozott a kérdésem.

"Igen, ültem már be velük pubba, mert a pub itt kint nem olyan mint otthon egy kocsma. Nagy kivetítők, és mennek a meccsek, Lehet szurkolni, lehet fogadni.. "

Ez nem angol sajátosság. Itthon is vannak sportkocsmák, de sima kocsmákban is megy ez.

"A cifrább káromkodást meg úgy értettem, hogy angolul például nem káromkodik senki sem úgy, hogy pl:

óóó, hogy a rézfa**ú bagoly.... etc.. "

Én meg pont arról beszélek, hogy ÍGY magyarban sem káromkodik senki. Ezek mesterséges példák. Ilyeneket csak a vicclapokban lehet olvasni, meg előadóktól, vőfélyektől hallani (vagy a Mónika Showban). Amikor erről az "ízes káromkodásvilágról" beszélünk, elfelejtjük, hogy ilyet a hétköznapokban senki nem használ. Nem hétköznapi példák meg az angoloknál is vannak.

"Bocsi, ha nem tetszik a válaszom, azt hittem érdekel az olyanok válasza is akik benne élnek.. "

Én is éltem benne, és nem ezt tapasztaltam. Pont ezért tettem fel a kérdést. Amit a gesztikulálásról írtál, azzal sem értek egyet; én azt tapasztaltam, hogy az angoloknál még a kézfogás sem divat.

"de úgy látszik csak azok a jó válaszok akik bólogatnak a te érvelésedre... "

Nem tudom, ki bólogat az érvelésemre, de nem kell megsértődni csak azért, mert nem értek veled egyet. Ez nem azt jelenti, hogy nem számít a véleményed.

2014. jún. 5. 11:44
 7/9 anonim ***** válasza:

Nem csak a vicclapokban és a Mónika showban káromkodnak úgy. A környék legjobb középiskolájában voltam (tehát nem a lepukkant réteg). De ha idegesek voltunk, olyan cifrák lementek, hogy na...És nem csak ha épp vicces kedvünkben voltunk. S ezt tapasztaltam élet más területein is. Angolokról nem tudok sokat, Németországban lakok jelenleg. Nem igaz, hogy kevesebbet beszélnek csúnyán, de lényegesen szegényebb a szókinccsel. Fick dich, leck mich am Arsch, Scheiße, Arschloch, Schlampe...S csak szavakat mondanak, legfeljebb tőmondatokat. Nagy ritkán benyomnak egy-egy mindenki által ismert angol "fákjú bics" kombót. És ismétlem, nem mert kulturáltabbak s kevesebbet beszélnek csúnyán, hanem mert mindig ugyanazt használják.

A tévhittel ellentétben pedig nem olyan merevek... Bár a veszekedésük tényleg kicsit nyugisabb, kevésbé üvöltenek mint mi, magyarok, a "hangsúly" megvan.

2014. jún. 5. 17:31
 8/9 anonim ***** válasza:

Ha már sport,én a női (kevesebb ász, hosszabb labdamenetek, és izgalmasabb szettek váltakozása benne - meg a játékosok is izgalmasak benne legalább) teniszt szeretem, meg a lovas polót, semmi bajom abból, hogy szinte fogalmam sincs a teremfocin, és kispályás hobbin kívül róla.

Bár a teniszt nem veszik csak urizálásnak a kettő közül, ha csak nem dél-ázsiaiak azok a britek. Itthon nagyobb a foci szeretetének elvárása. És még az is bő becslés, hogy minden harmadik. Társadalmi osztály kérdése, prolik, versenyszférában dolgozók, ja és a politikusok igen nagy arányban, de nem mint 1952 óta a németeknél bárki. Napóleon mióta elcsépelte őket először nyertek világ szinten.

Ötvenféle cifra káromkodást, a legtöbb brit lazán kivág. Csak a rövidre zárás, vagy tetemre hívás miatt van típus káromkodás minden nyelven. - no mi ezek ismerjük itthon.

2014. okt. 5. 09:53
 9/9 anonim ***** válasza:
Én szeretem a nyelvjárásokat, egyes vidékikkel néha és kelet-angliai angolokkal fordul elő néha probléma szöveg és megértés mind két értelmében - de ő egy született londoni angollal is így van. De a többi imádni való élőszóban egy középosztálybéli, vagy kulturáltabb ember szájából.
2014. okt. 5. 10:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!