Más nem érzi furának az angolok beszédmódját?
Nem a nyelvi hangsúlyra gondolok, hanem inkább az érzelmi nyomatékra, illetve annak hiányára. Egy magyar, amikor jókedvű, akkor jókedvűen beszél, amikor mérges, akkor viszont hevesen, nagy érzelmi töltettel beszél. De a brit angolban valahogy azt látom, hogy egészen más ez a nyomaték, mint nálunk, valahogy mintha kisebb lenne a hangsúly, hanglejtés és nagyobb a szavak tartalmának a jelentése. Mintha ugyanolyan könnyed hangvétellel mondanának súlyos dolgokat. A másik véglet meg szerintem az olasz, ahol ígyis-úgyis "perlekedve" beszélnek, tökmindegy, mi a téma, és állandóan vadul gesztikulálnak.
Más is érzi ezt?
Én kint élek Angliában, angol kollégákkal dolgozom. Én nem úgy vettem észre, hogy az angolok nem képesek érzelmeiknek megfelelően reagálni. SŐT! Elég hevesen tudnak vitázni ha úgy adódik. Csak menj be a pubba-vagy menj el egy meccsre. Munkahelyemen egy megbeszélés után, volt kolléga aki olyan mérges volt, hogy nem csak anyázott, de tört-zúzott. De 2 dolog tény:
Az egyik, hogy mi magyarok sokkal cifrábban tudunk káromkodni. Az angoloknak egyszerű e a káromkodási szavuk, de hevesen, haragosan, akár kellő zajjal tudják előadni.
A másik,hogy az angol nők többsége, de néha a férfiak is, iszonyú orrhangon tudnak affektálva beszélni. Néha-néha azon kapom magam, hogy én is magasabb hangfekvésben affektálok .:) Pedig elég mély hangom van nő létemre..
Egyébként az angolok is lelkesen mutogatnak beszéd közben. Ez nagyon nagy előny, mert régebben a kezük gesztikulásából jöttem rá sokszor, hogy mit akarnak mondani..:)
"Elég hevesen tudnak vitázni ha úgy adódik. Csak menj be a pubba-vagy menj el egy meccsre. "
Jó, hát ennyi erővel bemehetek egy elmegyógyintézetbe is. Engem az átlag érdekel, nem a lecsúszott proli focihuligán réteg, ezek ugyanis minden országban ugyanolyan ordenárék.
"Az egyik, hogy mi magyarok sokkal cifrábban tudunk káromkodni."
Legenda. Ők is tele vannak káromkodással, szlenggel:
Ezt a magyarok többsége a következő okok miatt nem akarja elismerni:
1. Nem szokták hallani, illetve nem ezt tanítják a British Council nyelvkönyvei, úgyhogy nyilván nincs is. A filmekben meg halljuk, hogy "fuck", "bastard", "idiot", "asshole", meg még pár példa, és akik jobban nem ismerik a nyelvet, azt hiszik, hogy ennyi. Mert az idegen nyelveket tanulók rendszerint nem rakodómunkások meg kocsmárosok között sajátítják el a szókincset.
Őszintén: miközben minden magyar meg van győződve róla, hogy mi tudunk a legcifrábban káromkodni, hányszor látunk erre bizonyítékot a hétköznapokban? A legtöbb ember magyarul is csak pár káromkodást használ, és nem a Mónika Show fogatlan ózdi cigányainak szintjén káromkodik.
2. Nemzeti érzés. Ugye mivel mi magyarok vagyunk, ezért nem vitás, hogy a mi nyelvünk a leggazdagabb, legváltozatosabb, legalkalmasabb a káromkodásra, legősibb, legszittyább, stb.
"A másik,hogy az angol nők többsége, de néha a férfiak is, iszonyú orrhangon tudnak affektálva beszélni. "
Na, ez viszont igaz.
Időpont ma 10:25
Már elnézést, de nem csak a lepukkant prolik járnak pub-ba vagy meccsekre.
Angliában minden harmadik ember nők, férfiak, gyerekek nagy foci rajongók. Nekem a főnököm aki milliomos a United csapat rajongója, és minden meccsére elmegy bárhol is legyenek. Igen, ültem már be velük pubba, mert a pub itt kint nem olyan mint otthon egy kocsma. Nagy kivetítők, és mennek a meccsek, Lehet szurkolni, lehet fogadni..
teljesen átlagos ember vagyok, nem takarítok kint hanem normális angolok között dolgozom, vagyis teljesen átlagos angolokkal.
A cifrább káromkodást meg úgy értettem, hogy angolul például nem káromkodik senki sem úgy, hogy pl:
óóó, hogy a rézfa**ú bagoly.... etc..
Igen, tudnak káromkodni az angolok is, mellé hevesen gesztikulálnak, ahogy mi is.
Bocsi, ha nem tetszik a válaszom, azt hittem érdekel az olyanok válasza is akik benne élnek.. de úgy látszik csak azok a jó válaszok akik bólogatnak a te érvelésedre...
Na itt be is fejeztem..
"Angliában minden harmadik ember nők, férfiak, gyerekek nagy foci rajongók."
Én ezt értem, de azt értsd meg, hogy a kérdésem a hétköznapokra vonatkozott, a hétköznapi, átlagos beszédre. A fociszurkolás egy speciális eset, mert ott minden az érzelmi töltetről szól. Ezért írtam, hogy aki szurkol foci közben a csapatának, az mindig harsány és heves, bármilyen nemzet tagja is. Ugyanez vonatkozik a kocsmára, asztaltársaságokra, lagzikra. Persze, hogy olyankor mindenkinek nagy a hangja, de nekem nem erre vonatkozott a kérdésem.
"Igen, ültem már be velük pubba, mert a pub itt kint nem olyan mint otthon egy kocsma. Nagy kivetítők, és mennek a meccsek, Lehet szurkolni, lehet fogadni.. "
Ez nem angol sajátosság. Itthon is vannak sportkocsmák, de sima kocsmákban is megy ez.
"A cifrább káromkodást meg úgy értettem, hogy angolul például nem káromkodik senki sem úgy, hogy pl:
óóó, hogy a rézfa**ú bagoly.... etc.. "
Én meg pont arról beszélek, hogy ÍGY magyarban sem káromkodik senki. Ezek mesterséges példák. Ilyeneket csak a vicclapokban lehet olvasni, meg előadóktól, vőfélyektől hallani (vagy a Mónika Showban). Amikor erről az "ízes káromkodásvilágról" beszélünk, elfelejtjük, hogy ilyet a hétköznapokban senki nem használ. Nem hétköznapi példák meg az angoloknál is vannak.
"Bocsi, ha nem tetszik a válaszom, azt hittem érdekel az olyanok válasza is akik benne élnek.. "
Én is éltem benne, és nem ezt tapasztaltam. Pont ezért tettem fel a kérdést. Amit a gesztikulálásról írtál, azzal sem értek egyet; én azt tapasztaltam, hogy az angoloknál még a kézfogás sem divat.
"de úgy látszik csak azok a jó válaszok akik bólogatnak a te érvelésedre... "
Nem tudom, ki bólogat az érvelésemre, de nem kell megsértődni csak azért, mert nem értek veled egyet. Ez nem azt jelenti, hogy nem számít a véleményed.
Nem csak a vicclapokban és a Mónika showban káromkodnak úgy. A környék legjobb középiskolájában voltam (tehát nem a lepukkant réteg). De ha idegesek voltunk, olyan cifrák lementek, hogy na...És nem csak ha épp vicces kedvünkben voltunk. S ezt tapasztaltam élet más területein is. Angolokról nem tudok sokat, Németországban lakok jelenleg. Nem igaz, hogy kevesebbet beszélnek csúnyán, de lényegesen szegényebb a szókinccsel. Fick dich, leck mich am Arsch, Scheiße, Arschloch, Schlampe...S csak szavakat mondanak, legfeljebb tőmondatokat. Nagy ritkán benyomnak egy-egy mindenki által ismert angol "fákjú bics" kombót. És ismétlem, nem mert kulturáltabbak s kevesebbet beszélnek csúnyán, hanem mert mindig ugyanazt használják.
A tévhittel ellentétben pedig nem olyan merevek... Bár a veszekedésük tényleg kicsit nyugisabb, kevésbé üvöltenek mint mi, magyarok, a "hangsúly" megvan.
Ha már sport,én a női (kevesebb ász, hosszabb labdamenetek, és izgalmasabb szettek váltakozása benne - meg a játékosok is izgalmasak benne legalább) teniszt szeretem, meg a lovas polót, semmi bajom abból, hogy szinte fogalmam sincs a teremfocin, és kispályás hobbin kívül róla.
Bár a teniszt nem veszik csak urizálásnak a kettő közül, ha csak nem dél-ázsiaiak azok a britek. Itthon nagyobb a foci szeretetének elvárása. És még az is bő becslés, hogy minden harmadik. Társadalmi osztály kérdése, prolik, versenyszférában dolgozók, ja és a politikusok igen nagy arányban, de nem mint 1952 óta a németeknél bárki. Napóleon mióta elcsépelte őket először nyertek világ szinten.
Ötvenféle cifra káromkodást, a legtöbb brit lazán kivág. Csak a rövidre zárás, vagy tetemre hívás miatt van típus káromkodás minden nyelven. - no mi ezek ismerjük itthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!