Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » A lengyelek kiket szeretnek...

A lengyelek kiket szeretnek rajtunk kívül és kiket nem kedvelnek?

Figyelt kérdés

2014. jan. 14. 20:25
1 2
 11/11 anonim válasza:

Egyetértek azokkal akik azt írták, hogy a németeket és az oroszokat utálják (többek között), bár néhány éve mondta a volt államfőjük, hogy Németországgal közös a történelmük és hosszútávon mindkét nemzet jövője az, hogy eggyé váljanak. - Nem pontosan idéztem, de majdnem.

Lengyelország manapság is Németország és a nyugat felé közeledik, politikai és gazdasági okokból. De persze ez a kormány akarata és döntése, nem a népé.

A nép ezzel kb. annyira ért egyet mint a magyarok a magyar kormány keleti nyitásával. Valaki helyesli és valaki nem.

Amiért a németeket nem bírják, az főként a 2. világháborús történtekre ill. kisebb részben a poroszokra vezethető vissza, de semmiképp sem "ősi ellenségekről" van szó.

Ezzel szemben az oroszokra úgy tekintenek, mint egy hozzájuk nagyon közellévő hatalmas birodalomra, akik már évszázadok óta folyamatosan a lengyel nép és ország megsemmisítésére törekszik.

Ha mindenképpen hasonlítani kellene valamihez, akkor a magyar-román viszonyhoz lehetne leginkább. Bár Románia 150 éve létezik csak és a Magyarországgal való rivalizálása 1920-ig abban merült ki, hogy a Magyar Királysághoz tartozó erdélyi románságot lázítgatta folyamatosan a magyarság ellen, addig a lengyelek és oroszok között feszülő ellentét már majd' 1000 éves.

Tudni kell azt is, hogy a lengyelek nem barátai továbbá sem a beloruszoknak, sem az ukránoknak (nem a kormányról, hanem a népről beszélek), sem a litvánoknak.

A 2. világháború után kb. 1,5 millió lengyel szakadt Belarussziába és ugyanennyi Ukrajnába.

Ezek az országok ugyan jobban bántak a lengyel kisebbséggel mint pl. Románia, Szerbia, Jugoszlávia vagy az elődállamaik a magyar kisebbséggel, de ennek ellenére erős asszimilációs hatásnak tették ki őket, melynek hatására ma már alig 1-200 ezren beszélnek lengyelül, kultúrális örökségüknek (nevek, hagyományok, szokások stb.) köszönhetően azonban megállapítható a föntebb említett 1,5-1,5 milliós szám.

Sajnos a lengyelek többségét kevésbé érdekli külföldre szakadt honfitársaik sorsa, mint pl. a magyarokat a sajátjaik, de ez annak is köszönhető, hogy a belarussziai és ukrajnai lengyelek feladták lengyel identitásukat, míg a székelyek a legkeményebb Ceaușescu időkben is magyarok maradtak.

Nem így a felvidéki magyarok, akik folyamatosan azt hallják a szlovákiai történelemből, hogy alacsonyak, mongolok, görbelábú ferdeszeműek vagyunk, akik egy elnyomó diktatúrát alkalmaztunk a szlovák nép felett 800 éven keresztül.

Litvánok: A litvánokat a lengyel-litván unió alatt kb. annyira szerették meg mint mi a Haubsburg birodalmat.

A lényeg viszont nem is ez hanem az, hogy Lengyelországot a második világháború után több száz kilométerrel eltolták nyugatra (így fordulhatott elő a már említett 1,5-1,5 millió lengyel külföldre szakadása), melynek következtében olyan történelmi lengyel város mint Vilnius Litvániába szakadt, sőt Litvánia fővárosa ma is.

Magyar példa Pozsony, Szlovákia vagy Kolozsvár Erdély fővárosa, azonban mindkettőt a magyar emberek és a magyar kultúra építette 1000 éven keresztül.

Mi mindent elfelejtettünk Ausztriának, a lengyelek azonban nem így vannak Litvániával (persze, hiszen többet is vesztettek vele szemben).

AKIKET SZERETNEK:

A horvátokat láttam feljebb valakitől, azonban amennyire én tudom azonkívül, hogy szlávok és a Magyar Királyság részei voltak, nincs különösebb kötődés.

Furcsa lesz amit mondok, de az oroszokat ebben a kategóriában is meg kell említenem.

Az oroszok ugyanis az utóbbi évtizedben keményen, és egyre keményebben kiállnak a tradíciók tisztelete, a történelem és a normalitás, a valódi emberi értékek mellett, míg elítélik a nyugati liberális és "demokratikus" felfogást melybe egyre több aberráltság belefér.

Ez a nagyon jelentős katolikus többségű Lengyelországnak (legalábbis, ha nem a kormányzati szintet vesszük) imponál, azonban az oroszok iránt érzett ellenszenvük miatt, még nem igazán tudnak teljesen az orosz álláspont mellé sem állni, inkább csak a szimpátia ébredezik bennük. (pl. a homoszexuális felvonulás betiltása miatt)

Nagyon szimpatikusak vagyunk nekik mi és nagyon is szeretnek minket.

Az nem igaz, hogy csak az idősebb generáció számára.

Két dolog:

Lengyelországban az emberek 80%-a tudja a "Lengyel - magyar két jó barát, együtt harcol (é)s issza borát" mondókát. Így magyarul. 25 éves vagyok, az én korosztályom abszolút.

Egy másik sztorim pedig 6-7 évvel ezelőtt történt, amikor is egy magyar rendezvényt a mai Szlovákia területén megzavart kb. 300-400 Slovan Bratislava drukker.

Ezt látva a rendezvényen résztvevő, kb. 50-50 lengyel és magyar futballszurkolók kb. negyed óra alatt szétkergették a 4x-es túlerőben lévő Slovanosokat, azaz a fiatal lengyel generáció a mai napig kiváló kapcsolatban van a magyarokkal, ill. ezzel meg is cáfolom az egyik előttem hozzászólót, aki szerint nincs semmi bajuk a csehekkel és szlovákokkal.

Teszem hozzá ismét, és végleg, a népnek.

A népről beszéltem végig és nem arról a fél százalékról, akik kormányként a fejükön ülnek.

Ugye te sem értesz mindig mindenben egyet a mindenkori magyar kormánnyal?

2015. jún. 5. 05:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!