Vannak itt cserkészek? Szeretnék kérdezni tőletek pár (jó sok) dolgot. Bővebben:
21 éves vagyok, és mindig is imádtam a természetet, az erdei életet, mindent, ami az erdővel kapcsolatos. Imádtam mindig is fát mászni, tollakat gyűjteni, fészkeket megnézni; ismerem kb. az összes magyarországon élő erdei madarat, a leggyakoribbakat hang alapján is felismerem; mindig érdekeltek a túlélési tippek, erdei fortélyok, kirándulás, gombászat, stb.
Szerintem engem az isten is cserkésznek teremtett... a baj csak az, hogy sosem váltam azzá. Nem tudom, miért. Nekem nagyon sok minden kimaradt a kamaszkoromból, nagyon elzárkózós voltam... mindenesetre nem volt olyan ismerősöm, aki cserkészkedett volna, így valahogy sosem kerültem közel hozzá, egyedül meg nem jutott eszembe, hogy jelentkezzek. (Helyette jártam itt egy idős erdészhez, akitől tanultam mindenfélét, főleg a madarakról.) Szóval sose kezdtem el. Most azonban megismerkedtem két emberrel is, akik cserkészkedtek, és meséltek róla, hogy milyen jó buli volt. Nagyon irigylem őket azokért a dolgokért, amikről meséltek... jó társaság, táborok, erdőben élés... én is mindig ilyenekről álmodoztam. Csakhogy időközben 21 éves lettem, ez nem épp az a kor, amikor az emberek be szoktak lépni. Amúgy is azt mondta az ismerősöm, hogy ilyen korú jelentkezőkkel már "nem igazán foglalkoznak". Meg úgy egyáltalán: nem tudom, milyen társaság, azért meséltek fura dolgokat is. S nem tudom, mit szólnának, meg hogy nézne ki, ha ennyi idősen belépnék... most akkor én kiscserkész lennék? És a korombeliek, vagy akár fiatalabbak parancsolnának nekem? Vagy hogy van ez? Egyébként érdeklődtem a hivatalos oldalukon, de nem válaszoltak, majd küldtem még egy levelet, és kb. három hét múlva írtak annyit, hogy hol van itt a legközelebbi őrs.
Szóval mi a véleményetek?
Helló!
Igen, vannak cserkészek itt is! :P
Amit leírtál, az alapján tényleg cserkésznek lettél teremtve... De megpróbálok válaszolni a kérdéseidre...
-Nem tudom, ki az az ismerősöd, de valamit furán gondol, minden korú jelentkezővel foglalkozunk (élő példa: én is, tesóim is cserkészek vagyunk jó ideje, és mikor édesapám látta, hogy mekkora poén, és milyen értékeket képvisel a mozgalom, ő is belépett. 40 évesen, szóval hajrá, nem vagy elkésve!) Sőt, nálunk pl. még szívesebben látják az idősebbeket, mert ebben a korosztályban hiány van, kevés a feladatokkal is megbízható ember.
-Milyen fura dolgokat meséltek? Vannak külsős szemlélő számára furcsa megnyilvánulásaink, de nem elvetemült... Egy nem cserkész haverom így fogalmazta meg: "Szubkultúra vagytok..."
-Nem kiscserkész lennél. Ha van ilyen az adott csapatban, akkor a saját korosztályodnak megfelelő társaságba kerülnél be, a saját korosztályodnak megfelelő ismeretanyagot, feladatkört, programot kapod, nem raknak be nyolcévesek közé gyöngyöt fűzni... De arra számíts, hogy ebben a korban, lévén önkéntes mozgalom, egy idő után valószínűleg valami feladatot is kapsz (de ez benne a szép).
-Alapvetően nem a kor számít, hanem a tapasztalat, és a képzettség (képesítésnek hívjuk). Ettől függetlenül nem hinném, hogy előáll az a nonszensz helyzet, hogy egy 16 éves őrsvezető kezd el neked dirigálni, legfeljebb megkér, hogy tedd ezt vagy azt, mert ő tapasztaltabb nálad...
Ha bármi kérdésed van konkrétabban, akkor írj, szívesen segítek. Nekem segítség volna, ha írnál várost, hogy hol laksz, hátha tudok konkrétabbat, nagyon sok helyről vannak ismerőseim.
Írhatsz privátban is!
Köszi a válaszokat! Egész kedvet kaptam hozzá! :D
Hát, az ismerősöm mesélt fura dolgokat, amiket cserkészekről nem gondoltam volna, de azt is hangsúlyozta, hogy ők mindig is egy rendhagyó csapat voltak, nem a cserkészet mintaképei.
Én igazából attól félek egy kicsit, hogy szivatni fognak, mert igazából nem sokat tudok erről az egészről, nem vagyok egy nagy bulis és tényleg komolyan gondolom az erdőjárást meg a természetvédelmet. Arra is gondoltam, hogy valamelyik nemzeti parkhoz vagy az MME-hez csatlakozom önkéntesnek, de ez jobb dolognak hangzik, mert itt több a korombeli.
Amikor bekerülnék egy őrsbe, az hogy néz ki? Én lennék az egyetlen új egy összeszokott csapatban? Lenne valami eskü vagy ilyesmi?
Az őrs alapvetően egy 5-10 fős, nagyjából azonos korú, és szigorúan azonos nemű tagokból álló egység, élén az őrsvezető áll, aki a tagoknál általában 3-6 évvel idősebb.
A te korosztályodban ez már szabadabb, az őrsök sokszor koedukáltak, nincs őrsvezető, inkább már baráti társaságként működik tovább, a cserkészet keretein belül. Jó eséllyel te leszel az egyetlen új a társaságban, de nem jellemző bármilyen szivatás, vagy hasonló, ha történik is ilyen, akkor kizárólag az adott személy az oka...
Fogadalmunk van, ezt általában egy év után szokták letenni. Ha érdekel, meg tudod keresni a szövegét, a neten több helyen fenn van.
Ha lehet, még egyszer megkérdezném, hogy hová valósi vagy, mert akkor tényleg könnyebben, és jobb válaszokat tudok adni (pl nem mindegy, hogy 30, vagy 300 fős csapathoz kerülsz, egészen más rendszerrel működnek, ami érthető).
Én is cserkész vagyok. Nálunk is egy csomóan felnőtten lépteke be. Mondjuk én 2. óta járok, de az lényegtelen.
A cserkészetben általában nem közösítenek ki senkit, mmég én is beilleszkedtem, pedig nagyon visszahhúzódó voltam. És ráadásul meg is javított. Csak ajánlani tudom. Hajrá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!