Van az a mondás, hogy "Lustaság fél egészség". Itt a "Lustaság" jelző pozitívan, negatívan vagy semlegesen jelenik meg? - A semlegesnél arra gondoltam, hogy mindenki magának dönti el az értelmét.
Talán ugyanazt akarja,kifejezni,mint a Lassan járj,tovább érsz.
De lehet olyan értelme is,hogy gondolkodj előbb,mielőtt cselekszel,ne hamarkodj el semmit sem.
Az eredeti mondás úgy szól: Tisztaság fél egészség.
Ennél nem vitás, melyik változatot preferálták.:) (1.)
A lustaságos mondásnak az egész hangvétele kissé gunyoros, nem igazán tudom eldönteni, hogy melyik használhatóbb. Ha az első, akkor átvitt értelmű, ha a második, akkor az igaz, de az nem illik az átvitt értelmű mondáshoz, mert akkor ennek is az átvitt értelmét kellene nézni...
A legjobb, ha nem leszel lusta. Egyszerűbb.
Legjobb hasonló kifejezés talán az, hogy ne legyél munkamániás és ne hajszold túl magad (ami ebben a rohanó világban nem könnyű, mégis muszáj lenne). Ugyanis ha nem csempészel egy kis lustaságot a teendőid közé, hamarabb elfáradsz, a szervezeted hamarabb legyengül, és könnyebben kapsz el betegségeket, idegesebb is leszel, vagyis ha egy kicsi lustaság is van benned, egészségesebb maradsz, tovább és jobban bírod a feladataidat elvégezni.
Inkább én gazdagodjak meg, mint a pszichológusok. :-)
az eredeti mondás: Tisztaság fél egészség.
a te változatodat azok az emberek alkották meg, akik valóban lusták (ki kissé, ki jobban) és határozottan azért találták ki a saját variációjukat, hogy megnyugtassák saját lelkiismeretüket, valamint jó fényben tüntessék fel a lustaságot, ja és a poén miatt :)
én is sűrűn mondogatom ;)
Köszi a válaszokat! Tehát itt is a Jing Jang elv működne igazán. Szóval csak annyira legyen lusta az ember, amennyire azt az egészsége megkívánja. Amúgy szerintem az előttem szóló találta igazán fején a szöget.
;)
"A tisztaság fél egészség, lustaság a másik fele"=
A higénia fontos, de a pihenés éppen ennyire. A rendmánia már nem egészség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!