Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Használja még valaki ezeket a...

Használja még valaki ezeket a szavakat?

Figyelt kérdés

- Mácsik (fogalmam sincs hogyan kell írni, de így hülyén néz ki tudom :D)

- Gránátos kocka

- Plutyka

- Cicege

Főleg az öregektől hallom, de mondjuk én is majdnem mindegyiket használom :D

2009. okt. 16. 19:14
1 2 3 4 5 6
 31/60 anonim ***** válasza:
100%

Ja a lapcsánkára visszatérve, akkor dobtam egy hátast, amikor egy receptkönyvben ezt láttam:

számadó juhász lapcsánkája gazdagon

Ez cicege kisütve, juhtúróval, és szalonnakockákkal:)

2009. okt. 16. 20:27
 32/60 anonim ***** válasza:
100%

A buletin beírva a keresőbe, tök jót találtam, ezek székely kifejezések:

[link]

2009. okt. 16. 20:29
 33/60 anonim ***** válasza:
100%
Felénk vájdlingban dagasztják a kalácsot, vánkoson alusznak, Férjem ricát rágcsál és szotyizok. Aztán van ahol pulyák rohangálnak az utcán. Gyütmentek költöznek befele a faluba. A kredencben van az etcájg. Tőtikével töltik a mustot a hordóba és van puttony.
2009. okt. 16. 21:35
 34/60 anonim ***** válasza:
100%
Mindegyiket ismerem, a mácsikot használjuk is. A cicege helyett mi prószát mondunk, a plutyka helyett kelkáposztafőzeléket, a gránátos kocka helyett pedig krumplis tésztát vagy mácsikot.
2009. okt. 16. 21:51
 35/60 anonim ***** válasza:
100%
Ja és zalai vagyok, anyukám meg vasi eredetileg.
2009. okt. 16. 21:54
 36/60 anonim ***** válasza:
100%

makuka= szotyi miskolc környékén :)

és, igen a garabolyt kitaláltad, de én békés megyei vagyok :)

2009. okt. 16. 22:38
 37/60 anonim ***** válasza:
100%
Lapcsánkát Nyíregyházán láttam egy étlapon. Az a lapos sült valami.
2009. okt. 16. 23:26
 38/60 anonim ***** válasza:
100%

Ezt találtam:

A teljesség igénye nélkül néhány elnevezés és a tájegység, ahol használják: tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Nyírség) gánica (Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumliprósza (Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye). Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi név is ismert. Az egyik legvalószínűbb feltételezés szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami talán a legelterjedtebb. Érdekes, hogy lengyel nyelvterületen placki néven ismerik, ám például itthon is látni étlapon így az étel elnevezését. A cseh, néhol a tót falvakban bramborák, babagudovica néven ismert, de a zsidó közösségekben is használják erre az ételre a saját kifejezésüket, latke, hremzli, latkesz néven. Az egész elnevezés kérdéskört tovább bonyolíthatja, hogy a krupliprószánál és cicegénél tejfölt használnak, bár az eredeti tócsni alaprecept tojást és fokhagymát tartalmaz.

2009. okt. 17. 10:43
 39/60 anonim ***** válasza:
72%

Anyukám ma sztrapacskát készített:)

Ki tudja mit ettünk?

2009. okt. 17. 13:54
 40/60 anonim ***** válasza:
100%
Liszt és krumpli alapanyagú galuskát juhtúróval és szalonnapörccel vagy ugyanezt túró nélkül, káposztával. Attól függ, hogy felétek, hogy szokás :)
2009. okt. 17. 14:02
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!