Használja még valaki ezeket a szavakat?
- Mácsik (fogalmam sincs hogyan kell írni, de így hülyén néz ki tudom :D)
- Gránátos kocka
- Plutyka
- Cicege
Főleg az öregektől hallom, de mondjuk én is majdnem mindegyiket használom :D
a mácsikot mi a sima kifőtt tésztára használjuk
a gránátos kocka tényleg a krumplis tészta (hallottam már ugyis hogy granater mars :D)
a plutyka a káposztaleves
a cicegét meg ugylátom mindenki tudja :D
Nálunk Bp-től 30 km-re Pest megyében még mindig használják ezeket és nem csak az öregek:
plutyka vagy pulutyka = édeskáposzta főzelék
kürtő = kémény
garád = pincelépcső
stanyecli = papirzacskó
hátyi = háton hordott fonott kosár
rokony = rokon
lajhogó eső = lassan, de kitartóan esik
akkor kérdezek még, nem igazán használjuk már, ezeket a szavakat is a nagymamáméktól hallottam:
kredenc, hokedli, vánkos, slepp-ezt olyankor mondták, ha valakihez nem odatartozó személyek voltak, akkor azok voltak a sleppek, semmirevalók, vájling, majd még írok, ha eszembe jut.
Nagyapám a füzetre az mondta, h irka.
de azért még jöhetnek ilyen szavak, mert ha egyszer látom valahol így leírva akkor tudja miről is van szó :D
Egyébként közben találtam valamit:
"A mácsik nálunk nem a mákos csík (mákos tészta) beceneve, hanem zalai őseimtől átvéve a szót a csík formára metélt tésztát hívjuk mácsiknak."
Lehet benn valami, mi is a "csík alakúra" használjuk :D
"kredenc, hokedli, vánkos, vájling," - ezeket is használjuk :D
jo mondjuk a hokedli meg kredenc nekünk már nincs, de vánkosunk meg vájlingunk még van :D
jok ezek a régi szavak, szerintem nem kellene hogy eltűnjenek.
És ezeket ismeritek? :D
punga
buletin
pix
flakon
szukk
én a balaton nyugati részén élek, nem szlovák, nem szláv vidéken hanem színmagyar területen. nálunk mindenki tudja mi az a mácsik, nem nagy kunszt, egyszerű tészta.
Gránátos kockának mondják, de elég sokan grenadér mars-nak, ami ugyanazt jelenti.
Az utolsó kettőről még nem hallottam én sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!