Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért házasodnak olyan korán...

Miért házasodnak olyan korán a cigányok?

Figyelt kérdés
Még nagyon régen ennek az volt az értelme, hogy az emberek kevés ideig éltek ezért már tizenvalahány évesen férjhez mentek, megnősültek. De most a 21.században? Nemrégiben láttam a tévében, hogy valami vajda fia elvett egy 16(!) éves lányt, de a fiú is kb 18 éves lehetett. Vajon ezt törvényszerűen csinálják?
2009. szept. 10. 16:23
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
*ezt a "törvényszerűt" úgy értem, hogy nagykorúsítattják őket meg minden?*
2009. szept. 10. 16:26
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
A kutatások szerint a nemi érés hamarabb következik be náluk. Az pedig már hagyomány, hogy minél előbb férjhez kell adni a lányt, mert, ha már nem ártatlan, akkor nincs értéke. Készült egy felmérés a rendszerváltás előtt erről, és azt hozták ki belőle, hogy a pubertás kor a romák életében sokkal erősebben hat, nagyobb fordulópont. Sok addig jól teljesítő gyerek abban a korban siklik ki és kopik ki az iskolapadból. Ezért nem fejezik be sokan az iskoláikat.
2009. szept. 10. 16:32
 3/13 anonim ***** válasza:
77%

Ha a gyám belegyezik a házasságkötésbe, akkor igen törvényes, és ez alapfeltétel.

Amúgy valóban sokkal korábban érnek cigány lányok, az arcukon is látható, amúgy én nagyon szépnek tartom sokukat.(vannak persze csúnyák is ). De mondjuk azért ha megfigyeled, ezek a cigány lányok 16-18 évesen olyan kaját rittyentenek eléd, hogy ihaj. Háztartást vezetnek tisztességgel és ilyenek.

Jó most erre jön majd az, hogy hogy ilyen nincs is meg rabló tolvajok, ettől légyszi mentesítsetek.

Az igazi roma hagyományokban ilyen nincs, az hogy ide fajultak a dolgok...arról nem CSAK ők tehetnek.

2009. szept. 10. 16:49
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Az araboknál is szüzen kell férjhez menni.Nem ritka,hogy 12-14 éves lányokat adnak 20 körüli vagy sokkal idősebb férfihoz.
2009. szept. 10. 16:57
 5/13 anonim ***** válasza:
81%
Hát lehet hogy van olyan cigánylány aki főz, mos, takarít 16-18 évesen, de ez napjainkban nagyon ritka, és amúgy is csak ott, ahova nem jutott el a "modernizáció", mert ott nem lesznek divatkrvák/RAJ-ok, és nem attól menőbb egy cigánygyerek, hogy mennyivel bunkóbb/tajparasztabb, így nem olyan párt keresnek maguknak, akiknek csak sok pénze van. Bár a cigányok legtöbbje a pénzre hajt, ez meg is látszik.
2009. szept. 10. 17:11
 6/13 anonim ***** válasza:
92%

A korán házasodás a cigányoknál egy megélhetési mód, egyfajta életforma. Ezt úgy értem, hogy járnak iskolába addig amíg kötelező aztán ha a fiú el is megy dolgozni a lány azonnal elkezdi szülni a gyerekeket (lehetőleg minnél többet) és így kaphatja a családi pótlékot a gyes-t és a segélyt. Ehhez nem kell semmi végzettség , még dolgozni sem kell!- ami nagy szó

Olyanról is hallottam, hogy elváltak papíron, csakhogy azt tudja mondani a nő , hogy egyedül neveli a gyerekeit és ezért magasabb segélyért állt sorba az önkormányzatnál. Lehet lepontozni de ez van, ez is a 21. század.

2009. szept. 10. 19:42
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Az első hozzászóló vagyok.

Azt is több kutatás igazolta, hogy a cigány hagyományokban sokkal nagyobb érték a gyermek, mint a nem-cigányoknál. Egyikben például azt fogalmazták meg a romák ( egy francia tanulmányról van szó ), hogy ők a gyermek elkülönítését, azt, hogy saját szobája van már a csecsemőnek is, úgy érzik, hogy a család kirekeszti az életéből a gyermeket. Ez arra vezethető talán vissza, hogy a közösségnek kellett eltartania az időseket, tehát, ha nem volt gyermeked, nem számíthattál senkire, amikor már nem vagy képes dolgozni. Azt is hadd írjam, hogy a cigányok ( a mai nézetekkel ellentétben ) nagyon is sokat dolgoztak. A hagyományos szakmáik ( vályogvetés, vesszőfonás, famegmunkálás, lótenyésztés ) kimondottan munkaigényes szakmák.

2009. szept. 11. 12:37
 8/13 anonim ***** válasza:
74%
Utolsó hozzászóló! Hol van az már?! Igen, én is így tanultam romológiából annó, de sajnos az élet mást mutat. Azért van 1-2 kivétel, de a többség sajnos már nem eszerint az eszme szerint él.
2009. szept. 15. 23:48
 9/13 anonim ***** válasza:
58%

Talán azért, hogy hamarabb és több gyerekük szülessen, hogy több segélyt kapjanak :)

De a viccet félretéve, a cigányokban még erősen megvannak az ázsiai gyökerek. És Ázsiában, főleg Indiában, sokkal többen halnak meg fiatalon, mint Európában, ezért minél hamarabb megházasodnak, hogy biztosan legyenek gyerekeik, még akkor is, ha 25-30 évesen elviszi őket valami betegség.

2009. szept. 17. 17:39
 10/13 anonim ***** válasza:
0%

Úgy érzed, te vagy a véleményed a törvény és jogod van/lenne megszabni, hogy ki mikor házasodjon?

Pont itt a baj, hogy a hozzád hasonló fontoskodó, mások magánügyébe leskelődő, piszkálódó ember helyesel minden korlátozást, büntetést egész addig, amíg "velem ez nem történhet meg"-ként látja.

2009. szept. 29. 14:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!