Szerintetek visszajönnek egyszer azok az idők, amikor a vidékiek ismét elkezdenek földet művelni, haszonállatokat tartani?
Amikor kicsi voltam anyukám kitalálta, hogy tenyésszünk kecskéket. Vettünk telket és minden kis épületet apukám a saját kezével rakott össze. Mondjuk az is igaz, hogy az a telek csak az állatoké volt, tehát egyszerű fa épületeket kell elképzelni. Pár év után eljutottunk arra a szintre, hogy volt több mint 100 kecskénk. A tej nagy részét eladtuk, egy részét megtartottuk és csináltunk belőle pl kecskesajtot. Apukám ezek mellett dolgozik rendes munkahelyen, villamosmérnök. És mondjak valamit? Mióta eladtuk az állatokat sokkal jobban élünk, mint akkoriban. Nem volt segítség, mindent nekünk kellett csinálni. Apukám mindennap felkelt hajnali 4-kor, hogy megfejje, megetesse az állatokat, aztán hazajött megfürödni és rohant dolgozni. Este anyukám megint végigcsinálta ugyanazt a procedúrát, mint amit apum hajnalban. Ezt mindennap. Nem volt akkoriban olyan, hogy akár 1 napra is, de elmenjünk nyaralni. Ki gondozná az állatokat? És akkor jött a többi, hogy egyszerűen a felvásárlónk (egy nagyobb cég ,az ország minden területéről vásárol fel kecsketejet), nem volt hajlandó fizetni. Csődbe ment. Muszáj volt eladni az állatokat, mert csak a pénzt vitték. És ugyan gyerekkorom egyik meghatározó élménye volt, mikor 6 évesen én olthattam be egy kiskecskét, vagy láttam kisgidákat játszani (nagyon aranyosak) mégsem vágnék ilyesmibe bele, így hogy látom, nem ér semmit. Nincs pihenőnap, nincs olyan, hogy most nincs kedved, vagy hideg van vagy meleg van. Mikor ellési időszak volt, akkor folyamatosan kinn kellett velük lenni és segíteni, és elárulom, hogy ellési időszak a tél leghidegebb napjain van :/ Szóval nekem azt senki ne mondja, hogy mindent feladna egy ilyen monoton életért. Mert az. Annyit nem engedhetsz meg magadnak, hogy nyáron 1 napra leugorj a Balcsira. Vagy egy esti bulizás, még az sem, mert hajnalban úgy is kelned kel. Nem olyan jó móka ez, mint ahogy látszik...
Btw: mi eddig minden télen 2x vágtunk disznót. Idén valszeg elmarad, mert a nagy szárazság végett a gabona nagyon drága volt, ezért a disznók eltartása is, tehát egy disznót venni most majd többe fog kerülni, mint elmenni egy henteshez és ott venni húst.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!