Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért a honfoglalás és a...

Miért a honfoglalás és a '48-as szabadságharc a legfelkapottabb hagyományőrző berkekben?

Figyelt kérdés
Félre ne értsetek, nincs baj ezzel, szép dolog, ha valaki ápolja a hagyományokat. A kérdést azért tettem fel, mert ezekből a korokból van a legtöbb hagyományőrző... Pedig van egy tucat másik kor is még... Nem azt mondom, van néhány lovag, végvári vitéz, kuruc, világháborús katona, de ezek száma lényegesen alacsonyabb. Olyan is van, ami nincs megjelenítve, például a nemesi felkelők, meg ilyenek. Ezek miért nem olyan népszerűek, mint a kérdésben említettek?

2012. szept. 7. 01:35
 1/7 anonim ***** válasza:

Ezek az események az egész ország életében jelentősek voltak!

A többi legfeljebb a felső tízezert érintette! A lovagkor régen letűnt,a vitézek Horthyra emlékeztetnek. A nemesi felkelés sem volt történelmileg jelentős.

A második világháborúban részt vett katonák szerinted milyen hagyományt őriznek?

2012. szept. 7. 07:10
 2/7 A kérdező kommentje:

Szerintem mindegyik jelentős. A huszárság is letűnt 70 éve, mégis sokan megélik a hagyományt. Jelentős a Rákóczi-szabadságharc is, abból a korból alig van mutatóba pár kuruc.

Jómagam is 2. világháborús huszárt jelenítek majd meg.:) Van mit mutatni a közönségnek.

A nemesi felkelők tényleg a felső tízezret érintették, de a győri csata szerintem egy emlékezetes csata volt.

Szóval tényleg... Rengeteg megjeleníthető kor akadna még...

2012. szept. 7. 09:33
 3/7 anonim ***** válasza:

A Rákóczi-szabadságharc belháború volt, jórészt magyarok harcoltak magyarok ellen.

A török kor sem csak a felső tízezerre volt jelentőséggel. A rongyos végvári vitézek nem tartoztak hozzájuk. Akiket meghódított a török, és az iszlám jog alá kerültek, azok is sokat szenvedtek.

A világháborúk sem voltak annyira szívderítőek.

A középkorban pedig talán Mátyás király dicsősége takarja el a lovagkort. De akkor is ott lenne a Fekete Sereg. Jó, tudom, hogy most inkább egy másik Fekete Seregről beszélnek.

2012. szept. 7. 21:09
 4/7 A kérdező kommentje:

Pont most olvastam el a Rákóczi emlékalbumot. Nem minősíteném le egyszerű belháborúnak. Az volt az utolsó szabadságharc,ahol minden nemzetiség az ő zászlója alatt harcolt. Volt pár áruló parancsnoka, de magyarok harcoltak osztrákok ellen. Ráadásul fél Európa őt támogatta, még ha nem is nagyon segítettek...

A felső tízezret a nemesi felkelőkre írtam, ez alatt nem a törökkort értettem. Egyébként a végvári vitézek a nemesek katonái voltak. Azok voltak rongyosak, akik a császár várait védték, mert a zsoldjuk mindig elmaradt. Kiváló példa erre a híres Thury György és csapata.

A Fekete Sereg tudtommal "él", mint hagyományőrző csapat.

"A világháborúk sem voltak annyira szívderítőek."

Ennyi erővel a '48-as szabadságharc sem volt az. Meg nem is ez a fontos. Azoknak a katonáknak állítunk emléket ezzel, akik ezt megélték.

2012. szept. 7. 23:32
 5/7 mustafa33 ***** válasza:
A magyar nemességet nem nevezném felső tízezernek. Európában a Magyar királyságban voltak a nemesek a legnagyobb arányban a lakosság számához. Nagyon sokan a paraszt gazdák szinvonalán és ugyan olyan életmódal éltek. Más a főnemesség, az arisztokrácia.
2012. szept. 8. 00:07
 6/7 A kérdező kommentje:
Igazad van, nem tudom miért vettem át a "felső tízezret"...:)
2012. szept. 8. 00:19
 7/7 anonim ***** válasza:
középkori hagyományőrzés is létezik csak ti nem tudtok róla(visegrádi palotajátékok)
2013. márc. 17. 21:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!