Miért a honfoglalás és a '48-as szabadságharc a legfelkapottabb hagyományőrző berkekben?
Ezek az események az egész ország életében jelentősek voltak!
A többi legfeljebb a felső tízezert érintette! A lovagkor régen letűnt,a vitézek Horthyra emlékeztetnek. A nemesi felkelés sem volt történelmileg jelentős.
A második világháborúban részt vett katonák szerinted milyen hagyományt őriznek?
Szerintem mindegyik jelentős. A huszárság is letűnt 70 éve, mégis sokan megélik a hagyományt. Jelentős a Rákóczi-szabadságharc is, abból a korból alig van mutatóba pár kuruc.
Jómagam is 2. világháborús huszárt jelenítek majd meg.:) Van mit mutatni a közönségnek.
A nemesi felkelők tényleg a felső tízezret érintették, de a győri csata szerintem egy emlékezetes csata volt.
Szóval tényleg... Rengeteg megjeleníthető kor akadna még...
A Rákóczi-szabadságharc belháború volt, jórészt magyarok harcoltak magyarok ellen.
A török kor sem csak a felső tízezerre volt jelentőséggel. A rongyos végvári vitézek nem tartoztak hozzájuk. Akiket meghódított a török, és az iszlám jog alá kerültek, azok is sokat szenvedtek.
A világháborúk sem voltak annyira szívderítőek.
A középkorban pedig talán Mátyás király dicsősége takarja el a lovagkort. De akkor is ott lenne a Fekete Sereg. Jó, tudom, hogy most inkább egy másik Fekete Seregről beszélnek.
Pont most olvastam el a Rákóczi emlékalbumot. Nem minősíteném le egyszerű belháborúnak. Az volt az utolsó szabadságharc,ahol minden nemzetiség az ő zászlója alatt harcolt. Volt pár áruló parancsnoka, de magyarok harcoltak osztrákok ellen. Ráadásul fél Európa őt támogatta, még ha nem is nagyon segítettek...
A felső tízezret a nemesi felkelőkre írtam, ez alatt nem a törökkort értettem. Egyébként a végvári vitézek a nemesek katonái voltak. Azok voltak rongyosak, akik a császár várait védték, mert a zsoldjuk mindig elmaradt. Kiváló példa erre a híres Thury György és csapata.
A Fekete Sereg tudtommal "él", mint hagyományőrző csapat.
"A világháborúk sem voltak annyira szívderítőek."
Ennyi erővel a '48-as szabadságharc sem volt az. Meg nem is ez a fontos. Azoknak a katonáknak állítunk emléket ezzel, akik ezt megélték.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!