Hányan vannak a kozákok?
a hajdúk jó ha 100ezren vannak, de tulajdonképpen 1 sincs,
annyit biztosra tudok hogy oroszországban bőven beszélhetünk milliós nagyságrendekről, de ukrajnában ez jobbban visszaszorult, ÚGYHOGY NYOMATÉKOSAN MEGKÉRAM A VÁLASZOLÓKAT HOGY BIZTOSAT MONDJANAK, NE HASRAÜTÉST
nekem meg az volt a kérdésem hogy HÁNYAN, ta a válaszodban az ANNYIANt használtad tehát ne próbáld leplezni a tévedésed, ismerd be, vagy ne válaszolj! másrészről de, beszélhetünk etnikai csoportról, már nacionalista alapokra szerveződő ukránellenes csoportjaik is vannak
DE én mindösssze a számukra vagyok kíváncsi
Hát ha szerinted a "valamivel többen" nem azt jelenti hogy többen, akkor legyen szerinted: kevesebben. nekem 8.
Egyébként, nincsenek elismerve mint nemzetiség, sem mint autonóm közösség, hiába akarnák. Még ha Putyin is kozák ezredes (2 ezredesi rangja van: KGB ezredes és kozák ezredes). A mai kozíkok a hadseregben léteznek, generál Viktor Vodolackij a parancsnokuk. létezik a 205. kozák hadtest Bugygyonovszkban és a 175. kozák alakulat, ami az északkaukázusi katonai körzet gyors bevetési egységek 22. hadtestéhez tartozik, Rosztov székhelyel.
Lengyel királyságban Báthory István király idejében 600 kozák volt Terechtemirov és Peresjavlban.
1530 és 1654 között létezett a Zaporozsi Szics. Ennek élén ált a kosevoj atamán akit a sztarsinák választottak évente. Haderejük 38 kurenből állt, ezek kisseb alakulatokból: polk (ezred), szotnya (zsázad), sztanca (állás). Bohdan chmelnyickij idejében 40000 volt.
1654 ben Oroszország és balparti Ukrajna egyesítésekor 60000. Kostya Hordienko és Mazepa atamán alatt a Svédek oldalán harcopltak az orosz cár ellen. Nagy Katalin a hadseregbe olvasztotta őket huszárként, az autonóm jogaikat megvonta. Akik nem egyeztek bele, mehettek Kubányba amit akkor kolonizáltak az oroszok.
A II. világháborúban a németek oldalára álltak a jogaik visszaálítása érdekében. 250000 harcolt német oldalon. Angol fogságba estek, azok kiadták őket, 40000-et judenburg mellet, az angolok véresre verték előbb mindegyiket, az ororszok ott helyben tankokkal kerítették körbe és elintézték. Lienzben 35000-et, a Drávába rengeteget lőttek bele. Csehországi Lnáře falu mellet az emlékezők úgy mondták egész nap megszakítás nélkül lőtték a kivégzetteket a szovjetek.
1915-ben a Krasznodari járásban 1 600 000 kozák lakott (55%)
1942-ben már csak 450000 (30%)
Mai pontos adatot nem tudok.
Tudom, kérdező nem ezt kérdezted, nem neked írtam, de hátha valakit érdekel, aki a kérdésed miat ide olvasott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!