A magyar csángók kb hányan vannak? Mi jellemző rájuk külsőre/belsőre? Hol élnek főként?
Olyan,hogy magyar csángók,nincsenek.
Erdélyben élnek csángók,akik a magyasághoz tartoznak. A csángók éppolyan népcsoport,mint pl. a székely,a palóc stb.
Magyarországon a Dunántúlon vannak betelepített csángók. Olyanok,mint mindenki más. Inkább a népművészetüket,szokásaikat őrzik.
,,Csángó magyar csángó magyar,
Mivé lettél csángó magyar?
Ágról szakadt madár vagy te.
Elvettetve elfeledve."
Ismerem, és köszönöm, reméljük majd lesz egy olyan kormányunk aki törődni fog a határon túli magyarsággal...na meg azzal is ami határon belül van!
Tudom ez egy 2010-es kérdés de mint Csángó úgy érzem válaszolnom kell. Én egy Gyimesfelsőloki csángó lány vagyok. Aki azt válaszolta hogy már alig beszéljük a magyar nyelvet az téved. Ugyanolyan magyarok vagyunk mint mások, legalább is a Gyimesiek. A Gyimesi csángók három faluban élnek: Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok, (ez a kettő Hargita megyében található) és Gyimesbükk (ez már Bákóban). Azt pontosan hogy hányan vagyunk nem tudom. De ne keverjétek a csángókat mindegyik fajta más más. Kicsit a nyelvjárásunk eltér a rendes magyartól, vannak olyan szavak amiket átvettünk a román nyelvből vagy csak itt csángóknál lehet hallani ilyet. Ami jellemző ránk az az hogy a faluban majdnem mindenki ismer mindenkit és sokat segítünk egymáson, és híres a vendéglátásunk :D ez a válasz csak a gyimesi csángókra vonatkozik a többi csángórol nem nagyon tudok
Egy Csángó lány
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!