Honnan tudhatom meg, h kinek a leszármazottja vagyok?
Ahogy írták is: nem kell olyan nagyon visszamenni az időbe, hogy izgalmas legyen a kutatgatás! :) Elég, ha összegyűjtöd az összes ismert információdat a felmenőidről, és az illetékes levéltárban már kezdődhet is a munka! Amatőr családkutató vagyok, kevés kivétellel az "ágaimat" az 1800-as évek elejéig vezettem vissza, de pl. apai-nagyanyai ágon már az 1600-as éveket taposom. :) Én buzdítalak a kutatásra, nagyon izgalmas hobbi! :) Ha fáraót, királyt nem is, de pl. boszorkánysággal vádolt felmenőt, kül. peres ügyeket, 48-49-es szabadságharcost, még egy családi (a nagyszülőkkel eltemetett) titokként feltárt gyilkosságra is rábukkantam...
Jó dolog nemesi vonalra bukkanni, de hidd el: az milyen érdekes, ha egyáltalán a valaha élt őseid neve és címe mellett azt is megismerheted, kik voltak ők, hogyan éltek stb. Nem utolsó sorban ahogy egyre inkább visszagöngyölíted a szálakat, egyre több vezetéknév jön be a képbe, és még rokonkutatásba is belekezdhetsz! Mióta 2 és fél éve belekezdtem a kutatgatásba, 8-10 rokonnal is egymásra találtunk, az eddig személyesen is ismert rokonom pl. hatod-unokatestvérem. :)
Ez nem egy sznob hobbi: az én felmenőim között eddig még"csak" armalista kisnemesekre bukkantam, akik sokszor maguk is elszegényedett emberek voltak. Egyáltalán a mindennapjaikat megismerni - ez az izgalmas kérdés: kiktől származunk? Kik voltak az őseink, milyen emberek voltak? Sőt: milyen korban, milyen háttérben éltek? Ezért sem használom a "családfakutatás" szót, mert alapvetően családtörténetet kutatok. :) Pl. az én ma élő családom szeret a szó átvitt értelmében "perelni" egymással és másokkal, és ahogy visszapörgettem 200-300 évet, rá kellett jönnöm, hogy hát igen, a vér nem válik vízzé... :)
Ha érdekel, itt az oldal elérhetősége, ahonnan én is kezdtem annó...
Itt vezetéknevek alapján tudsz keresgélni a topicokban. Jó szórakozást! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!