Miért Pécsett és miért Budapesten? Miért csak egyes városoknál használjuk ezt a régi "szokást"?
Érdekes...
Budapesten, Debrecenben...
Pécsett, Miskolcott...
Ez miért van?
Bocs Kérdező, én sem válaszolok, csak tájékoztatlak, hogy nagyon jónak tartom a kérdésedet.
Már én is gondolkoztam ezen, hogy miért GyőrÖTT, miért KecskemétEN és miért SopronBAN.
Ha valaki tud értelmes választ adni kérem írjon, mert többen is kíváncsiak vagyunk az okokra!
Erdélyben mondják a Kovácséknál helyett, hogy Kovácséknitt. Tehát ezzel függ össze.
A -t egy ősi lativus rag, hol? kérdésre válaszol. Helyet jelöl. Ez él tovább a mai itt, ott, amott szavakban is.
Azért alakult ki a Pécsen, Vácon forma, mert mikor a helyesírási "szabályozások" történtek, már annyira archaikus forma volt, hogy csak kivételes esetekben használjuk, ráadásul az észak-keleti nyelvjárásra nem jellemző (amin ugyebár a mai standard nyelvváltozatunk alapul), ezért Kazincy-ék az első nagy nyelvújításkor nem találták helyesnek a formát. És egy másik lativusi ragból az -n-ből alkották meg a helyet kifejező, hol kérdésre válazsoló on/en/ön ragot....
Ennyi a története....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!