A Moszkva térnek tapasztalataitok szerint mennyire fogadták el az új nevét?
Nálunk gyatra értelemhiányos politikusok ebben élik ki magukat. Ha valaki összeírja a fontosabb átnevezéseket és az átírók életrajzát, képességeit, elég hamar igen komoly korrelációt fog találni. Ennyire képesek, ennyit várhatunk tőlük. Legfeljebb azt kérdezhetjük magunktól - és mi csak ilyen politikusok megválasztására vagyunk képesek?
Vannak országok, ahol több száz éve meglévő neveket használnak. Lehetséges, hogy az adott személy, akiről elnevezték valami rettenetes ember volt. De nem ezt tekintik a lényegének, hanem az elnevezés körülményeit, mert ott az nem naponta történik.
Egy dolog, hogy nekem tetszik-e vagy sem, de az biztos, hogy a hatalmi arrogancián túl egy csomó kiadással járt ez és a többi átnevezés (néhány azért tényleg indokolt volt, mert hasonlók adták hasonló módon, hasonló jelentőséggel) talán a tömegközlekedés hiányosságait csökkenthette volna.
Amúgy tényleg, azt tudja valaki, ki volt Széll Kálmán? Mert nekem lövésem sincs. Illetve mostanáig nem volt, az előbb néztem meg a Wikipediában.
Azt legalább tudták az emberek, mi is az, hogy Moszkva, de hogy Széll Kálmánról 80%-unk sosem hallott, ebben biztos vagyok.
(Jó lehet, hogy megemlítették egyszer töriórán, de ki emlékszik már arra) Pláne nem az ötvenes, meg azon túli korosztály.
Meglehet, hogy ezt a nevet az előző rendszerben kapta, biztos így van, hiszen sok ilyen van/volt, de úgy önmagában mi a baj azzal, ha egy tér Moszkváról van elnevezve? És akkor a Mexikói úttal mi van? Mexikó megfelel nekünk? Végül is ahhoz mi közünk van? (Bocs, ha van valami, nem tudom, miért kapta ezt a nevet.)
A második válaszoló vagyok.
A fenti megfontoláshoz hasonló okból írtam azt, hogy lassan átesünk a ló túlsó oldalára.
Ha történelmi-politikai indokokat keresünk, akkor lenne jó néhány olyan utca, tér, sőt köztéri szobor (!!), amelynek a neve megváltoztatását (a szobor esetén eltüntetését) - az ezzel járó költségek dacára - a Moszkva térénél előbbre valónak tartanám, tartanánk.
Igen, tekinthetjük, és tekintsük földrajzi névnek, ahogyan itt egyik válaszadó írta.
Mi volt egyébként ennek a térnek a Moszkvá -t megelőző neve?
Ha Széll Kálmán, akkor megadom magamat.
:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!