Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Csak a magyarok ünneplik a...

Csak a magyarok ünneplik a karácsonyt 24-én?

Figyelt kérdés
2011. dec. 24. 12:56
 1/5 anonim ***** válasza:
95%
Nem hanem minden europai orszagban unneplik a Szentestet. Az angol-szaszok nem. Onaluk a nagy nap 25-e, akkor hozza a mikulas az ajandekot is. Ma este buliznak.
2011. dec. 24. 13:09
 2/5 anonim ***** válasza:
95%

ahogy az első írja

az ortodoxok meg majd 2 hét múlva :)

2011. dec. 24. 13:24
 3/5 mustafa33 ***** válasza:

December 24.-e az EUban 5 országban államünnep: BG, CZ, SK, EST, LV.

December 27. az N.Britanniában és Írországban államünnep, de nem tudom miért.

Egyébként a katolikusoknál karácsony XII/25,26. és karácsony viliáján (előestéjén) is ünnepelnek.

2011. dec. 25. 00:36
 4/5 anonim ***** válasza:

Senki sem ünnepli Karácsonyt 24-én. Az a nap munkanap, egyházilag a várakozás napja, régen bőjti nap volt. Dec. 24-e estéjétt szokták szentesté-nek is nevezni - nálunk ekkor adják át az ajándékot, az angoloknál pl csak 25-én, a norvégoknál 23-án - de dec. 24 nem ünnepnap.

Karácsony első napja, azaz Jézus születésnapja dec. 25., az ünnep másodnapja dec. 26. Így van ez az egész keresztény világban, beleértve az angol-szászokat is (az persze egy más kérdés hogy hol ki hozza az ajándékot: Jézuska, Télapó, Weihnachtsmann, Mikulás, Angyal, Christkindl, sőt Svédországban a Jultomten, vagyis egy manó hozza.

A dátumnál kivétel a keleti (ortodox) kereszténység, ahol a mi Gergely-naptárunk helyett még mindig a Julián-naptárt használják - ezért náluk a Karácsony jan. 7-re esik, az örmény keresztények egy harmadik dátumon, január 6-án.

2011. dec. 25. 00:55
 5/5 anonim ***** válasza:

24.-e sehol sem unnep, hanem Szenteste.

Angol-szaszoknal (igy Amerikaban is)25.-en reggelre hozza ajandekokat a Telapo (es NEM a Mikulas!!)

2011. dec. 30. 17:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!