Csak a magyarok ünneplik a karácsonyt 24-én?
ahogy az első írja
az ortodoxok meg majd 2 hét múlva :)
December 24.-e az EUban 5 országban államünnep: BG, CZ, SK, EST, LV.
December 27. az N.Britanniában és Írországban államünnep, de nem tudom miért.
Egyébként a katolikusoknál karácsony XII/25,26. és karácsony viliáján (előestéjén) is ünnepelnek.
Senki sem ünnepli Karácsonyt 24-én. Az a nap munkanap, egyházilag a várakozás napja, régen bőjti nap volt. Dec. 24-e estéjétt szokták szentesté-nek is nevezni - nálunk ekkor adják át az ajándékot, az angoloknál pl csak 25-én, a norvégoknál 23-án - de dec. 24 nem ünnepnap.
Karácsony első napja, azaz Jézus születésnapja dec. 25., az ünnep másodnapja dec. 26. Így van ez az egész keresztény világban, beleértve az angol-szászokat is (az persze egy más kérdés hogy hol ki hozza az ajándékot: Jézuska, Télapó, Weihnachtsmann, Mikulás, Angyal, Christkindl, sőt Svédországban a Jultomten, vagyis egy manó hozza.
A dátumnál kivétel a keleti (ortodox) kereszténység, ahol a mi Gergely-naptárunk helyett még mindig a Julián-naptárt használják - ezért náluk a Karácsony jan. 7-re esik, az örmény keresztények egy harmadik dátumon, január 6-án.
24.-e sehol sem unnep, hanem Szenteste.
Angol-szaszoknal (igy Amerikaban is)25.-en reggelre hozza ajandekokat a Telapo (es NEM a Mikulas!!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!