Miért van az, hogy a Gyűrűk Ura-rajongókat menőnek tartják, ezzel szemben a Sta Wars-rajongókat kockáknak?
En ezt meg nem hallottam igy. Azt hittem, a Star Wars a meno:)
Egyebkent meg, a Gyuruk ura szepirodalom.
Előző: A gyűrűk ura regényfeldolgozás, hiszen eredetileg regény, amit J.R.R. Tolkien írt. A Star Wars pedig fantasy-film.
A sci-fi nem attól sci-fi, hogy űrhajók mászkálnak benne, hanem attól, hogy van benne tudomány is, a Star Wars-ban pedig nincs, az simán egy kitalált történet.
De mindegy, mert nem is ez volt a kérdés.
A Star Wars műfaja mondjuk úgy: űropera.
Fiktív, tudományos-fantasztikus díszletek előtt játszódó nagyszabású, epikus jellegű, ideologizált történet. A sci-fi elemek csak kevésbé, vagy egyáltalán nem kapnak szerepet a történet alakulásában.
A Gyűrűk Urát sem mondanám fantasynek, inkább közelebb áll a mese és a mítosz műfajához. Bár high-fantasy úttörőjének tartják, szereplői sokkal inkább mitologikus, archetipikus figurák, mint modern, kidolgozott jellemek. Egyébként ugyanez igaz a Star Wars-ra is.
Egyébként érdekes, Magyarországon szerintem a Star Wars inkább örvend nagyobb pop-kulturális népszerűségnek, mivel évtizedek óta ismert a filmek révén, szemben a Gyűrűk Ura egészen a filmek bemutatásáig inkább csak szubkulturális jelenség volt (nem sokan vették rá magukat az elolvasására, már csak a hossza miatt is).
Mindenesetre a világ nagy részében a rajongótábor igen nagy részét mindkét mű esetében a geek-nerd (~kocka) réteg szolgáltatja (köztük én is :) ).
Kérdező, talán azért nem érzed a GYU-t a tiédnek, mert csak a filmet láttad. A film, akármilyen nagyszabásúra és látványosra is sikeredett, azért csak halvány kivonata a Tolkien-könyvnek.
Olvasd el a könyvet, igaz, jó hosszú, de megéri. Annak van komoly mondanivalója, üzenete, filozófiája, amit a filmben sajnos nem tudtak, vagy csak részben tudtak jelezni. És cselekményben is gazdagabb, a filmbe nem fért minden bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!