Szerintetek a mostanában egyre gyakrabban használt "nem kicsit. " kifejezés nem Gyurcsány öszödi beszédének az eredménye?
"...nem kicsit, nagyon."
Mostanában állandóan ezt hallom akkor, amikor a "nagyon" szót lenne logikus használni: "nem kicsit vagyok éhes", "nem kicsit rontottam el", "nem kicsit fázom".
Igen, sajnos politikusaink "beszéddivatot teremtenek, lásd még "tocsikolás" vagy " dakota közmondás.
Bár a tagadásos formulák már régebben is használatban voltak. Egy tanfolyamtársam szavajárása volt kb. 10 éve a "nem gyengén" szókapcsolat, de a "seperc alatt" is virágzott anno.
Nem régen attól kaptam agybajt, hogy minden ige elé a "be" igekötőt rakták, akár alvásról, sértődésről vagy gyorsulásról esett szó.
Ha ilyet hallasz a környezetedben, próbálj tenni ellene, ne hagyd ezt a gyönyörű nyelvet elferdíteni! Ezt próbálom Én is. Szép estét!
"ezt a gyönyörű nyelvet elferdíteni"
A nyelv nem egy statikus dolog, folyamatosan változik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!