Miért van az, hogy Erdélyben a tészta süteményt jelent, míg az anyaországban valami egészen mást?
nem mindenhol, ne általánosíts
nálunk is jelent a tészta mást is, egyáltalán nem csak a makarónit, ez bődületes baromság, mindenféle tésztát, és mint olyan, a süteménynek is van tésztája, ha úgy tetszik: piskótája, de pl. múltkor nem jutott eszembe ez a szó (anyaországi vagyok) és egy marosvásárhelyi barátom bökte ki, hogy piskóta, te hülye mondjad már :D
Szerintem ez egyszerűen csak így lett. Érdekes etimológiai kérdés amúgy. Nálunk a tészta az nemcsak a piskóta, hanem a levestészta, a mákostészta meg a kenyértészta is.
Jó, ez a válasz nem válasz. Nekem sokkal érdekesebb, hogy az, ami nálatok majorság, nálunk baromfi.
Meg lehet, hogy ez a sütemény, mint szó amolyan pesti dolog lehet. Hogy eredetileg mind tészta volt, csak jöttek a nyelvújítók, és ránéztek. "Ezt sütötték, legyen sütemény!"
Ezt most én találtam ki, de lehet, hogy így volt. Meg ugye a különböző tájszólások. Például én azt mondom, hogy pöszméte, de azt a egri ismerősöm már azt sem tudja, hogy mi, de ha azt mondja, egres, akkor tudja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!