Segítene a cigányok integrálásában, ha a népszokásaik pozitív elemeit jobban bemutatnák?
Soha,senki nem foglalkozott komolyan az integrálásukkal! Csak látszat intézkedések voltak.
A cigányokat a rendszerváltás tette ilyenné,amilyenek most.
A Kádár-rendszerben dolgoztak a nők és a férfiak is. Csak az kapott segélyt,aki tartósan beteg,munkaképtelen volt. Max. a Családsegítőtől kaptak ruhaneműt,vagy időnként élelmiszert.
Volt cigányovoda és iskola is. A legtöbben legalább a 6 osztályt elvégezték.
Nem volt több tolvaj közöttük,mint a magyarok között.
Sőt,sok volt a becsületes is közöttük. A 80-as évek közepén a munkahelyemen még olajkályhák voltak. Egy cigányember tartotta rendben az udvart,és ő töltötte fel reggelenként a kályhákat olajjal. Ketten dolgoztunk az idrodában. Egy alkalomal kért kölcsön 20.- Ft-ot. (Mintha ma legalább egy ezrest kérne). Adtam neki, de nem hittem,hogy visszaadja. Csak arra számítottam,hogy több olajat hoz. Fizetéskor visszaadta.
Vagy a Családsegítő szólt,hogy az egyik cigánydolgozónk kap tőlük kölcsönt,hogy házat tudjon venni. Segítségemet kérték,hogy fizetéskor a részleteket befizesse. Minden hónapban fizetéskor leszámoltam neki a járandóságát,kivettem belőle a törlesztőrészletet és befizettem. Soha nem reklamált emiatt.
Amíg nem volt vezetékes víz a városban,sok házhoz cigányasszonyok hordták a vizet,nagymosáskor,nagytakarításkor velük dolgoztattak. Soha nem loptak el sehonnan semmit. Akkor is előfordult,hogy valahonnan tyúkot loptak,vagy besurrantak. De nem ez volt az összes cigányra jellemző.
Ezért nem igaz,hogy természetükből adódóan nem akarnak dolgozni,és mind tolvaj stb.
A rendszerváltás "rontotta" el őket.
Elvesztették a munkalehetőséget,a megélhetési forrásaikat.
Megjelentek a Jogvédők,akik csak rontottak a helyzeten. Megszüntek a cigányiskolák. A gyerekek nem tudtak együtt tanulni a kulturáltabb magyar társaikkal,ez sok konfliktus forrása lett. Elkezdték segéllyel tömni őket. Ez ugyanis egyszerűbb,mint valóban tenni valamit a felzárkóztatásért.
Azóta felnőtt egy generáció,aki azt tapasztalja otthon,hogy segélyből meglehet munka nélkül is élni. Ha pedig nincs mit enni,vagy mivel fűteni,marad számukra a lopás.
Nagy baj,hogy a kormány sem tesz semmit az integrálásuk érdekében. Megelégszik azzal,hogy deklarálja:nincs cigánybűnözés,csak bűnöző ember. Ez ugyan jogilag igaz,de a tényeken nem változtat. Addig várnak,amíg teljessen kezelhetetlen lesz a probléma.
Ha ők ezt nem akarják, nem lehet erőltetni. Nekik ez a jó, ők jól járnak, el vannak tartva.
Így szocializálódtak, eszük ágába sincs érdemi munkát végezni, vagy akár tisztelni a magyarokat..
Ők maguk sem vallják magukat magyaroknak, de kiakadnak ha ezt valaki más mondja rájuk.
"Segítene a cigányok integrálásában, ha a népszokásaik pozitív elemeit jobban bemutatnák?"
És akkor hirtelen lesz számukra MUNKALEHETŐSÉG is? Mert amíg nem lesz, addig minden csak pótcselekvés.
A rendszerváltás előtt a cigányok 70-80%-a dolgozott. Ma kb. 30%-uk. Nem azért, mert 1988 és 1992 között 4 év alatt gyökeresen "mások" lettek a cigányok, hanem mert megszűntek a munkahelyeik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!